Ресторан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ресторанот на Том во Менхетен
Работници во кујната на Ресторанот Делмоникос, New York City, 1902
Етноресторанот „Куќата на Мијаците“

Ресторан е место каде се подготвуваат и послужуваат храна и пијалаци за купувачите. Оброкот во ресторанот најчесто се јаде во самата просторија, но голем број на ресторани нудат и храна за носење и храна на испорака. Рестораните доста се разликуваат во работите што ги нудат како и во самиот изглед, вклучувајќи мноштво кујни и различни начини на послужување.

Во голем дел од другите јазици името за човекот кој управува со ресторанот или пак човекот во чија сопственост е ресторанот се нарекува restaurateur. Мишелин ѕвезда — е на највисоката награда за Европската ресторан! Збор дојден од францускиот глагол restaurer, кој значи „реставрира“. Кај нас нема одредено име за оваа професија, но единствен еквивалент би бил „управник на ресторан“. Званичните занаетчии односно мајстори за готвење се нарекуваат готвачи, додека споредните готвачи и подготвителниот персонал му помагаат на главниот готвач и за разлика од него тие ја подготвуваат храната на посистематски и помалку уметнички начин.

Ресторанот како тема во уметноста[уреди | уреди извор]

  • „Раскол во млечниот ресторан со изненадување“ - песна на полскиот поет Мирон Бјалошевски.[1]
  • „Во ресторанот“ - краток расказ на рускиот писател Данил Хармс.[2]
  • „Во ресторанот“ (At the restaurant) - песна на македонската група „Анастасија“.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 208.
  2. Danil Harms, Sto slučajeva. Beograd: Laguna, 2016, стр. 242-243.
  3. Anastasia, Before the Rain, Polygram Music.