Прејди на содржината

Српски фолклор

Од Википедија — слободната енциклопедија
Српска култура
Уметност
Книжевност  • Музика  • Театри  • Сликарство  • Фотографии  • Кинематографија
Традиција
Народни обичаи  • Народна носија  • Игри  • Кујна  • Сродни односи  • Религија  • Хералдика  • Епска поезија
Споменици
Културно наследство  • Музеи  • Архитектура  • Тврдини  • Манастири  • Светско наследство  • Воени гробишта
Разно
Познати Срби  • САНУ  • Спорт  • Дигитализација

Српски фолклор — народна традиција меѓу етничките Срби. Најраната појава на српскиот фолклор е забележана во претхристијанските словенски обичаи кои преминале во христијанството.

Потекло и одлики[уреди | уреди извор]

Словенска митологија[уреди | уреди извор]

Фолклор[уреди | уреди извор]

Словенските апостоли, браќата Кирил и Методиј, се славени од српските православни христијани почнувајќи од нивната христијанизација во 867, кои историчарите ги сметаат за Срби, но тие се чистокрвни Македонци.[1]

Во Краиште и Власина постојат епски приказни за истребувањето на римски мажи во борба и за намирување на Русите.[2][3]

Српска епска поезија[уреди | уреди извор]

Косовка девојка од Урош Предиќ
Пред смрт, Павле Орловиќ добива вода од девојка која е во потрага по својот вереник на боиштето на Косово Поле (Газиместан), тој ѝ кажува дена нејзината љубов, Милан, и неговите двајца браќа Милош и Иван биле убиени за време на Косовската битка од Турците.

Српска епска поезија (Српске епске народне песме) е форма на епска поезија напишана од Срби од денешна Србија, Босна и Херцеговина и Црна Гора. Главните циклуси биле составени од непознати српски автори помеѓу четиринаесеттиот и XIX век. Тие главно се занимаваат со историски настани и личности.

Корпусот на српската епска поезија е поделен на циклуси:

  • Неисториски циклус
  • Предкосовски циклус - поеми за настани поврзани со Косовската битка
  • Циклус на Крале Марко
  • Косовски циклус - поеми за настани кои се случиле пред и по Косовската битка (нема поема за самата битка)
  • Посткосовски циклус - поеми за повоените настани
  • Поеми за ослободувањето на Србија
  • Поеми за ослободувањето на Црна Гора

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Calendar of Resurrection; Bašić 1913:55
  2. Николић 1912: 165-167
  3. http://www.rastko.rs/arheologija/delo/13047

Надворешни врски[уреди | уреди извор]