Српска уметност

Од Википедија — слободната енциклопедија
Српска култура
Уметност
Книжевност  • Музика  • Театри  • Сликарство  • Фотографии  • Кинематографија
Традиција
Народни обичаи  • Народна носија  • Игри  • Кујна  • Сродни односи  • Религија  • Хералдика  • Епска поезија
Споменици
Културно наследство  • Музеи  • Архитектура  • Тврдини  • Манастири  • Светско наследство  • Воени гробишта
Разно
Познати Срби  • САНУ  • Спорт  • Дигитализација

Српска уметност – уметничките достигнување кои ги постигнале Србите на Балканскиот Полуостров. Нејзината историја почнува со доселувањето на Словените, односно Србите на просторот на Балканскиот Полуостров (VII век) кој тогаш се наоѓал под политичко и културно влијание на познатото Римско Царство, односно Византија. Први споменици на српската средновековна култура се архитектонските споменици од почетокот на IX век, од периодот на покрстувањето на Словените. Оттогаш па до денес, српската уметност ја обликувале политичките, економските и културните збивања кои ја зафатиле Европа и нејзината уметност, а во неа може да се забележат влијанија и на источната и на западната уметност.

Историските епохи во српската уметност главно се поклопуваат со основните раздобја во историја на Србите.[1]

Архитектурата во средниот век[уреди | уреди извор]

Архитектурата во средниот век кај Србите доживува голем подем. Српските архитектонски споменици на сакралната архитектура кои се развиле во XII, XIII и XIV век имаат големо значење и светска репутација.

Средновековно сликарство во Србија[уреди | уреди извор]

Фреска од манастирот Сопоќани
Евангелие на Мирослав, средновековен ракопис који се чува во Народниот музеј на Србија
Фреска на кралот Милутин со моделот на Кралската црква во Студеница

Србите негувале три сликарски рода – ѕидно сликарство или фреска, сликање на дрвени плочи или иконопис и сликање на пергамент или минијатури, односно илуминација во книгите и ракописите.

Уметноста во XVII век[уреди | уреди извор]

Голема пресвртница претставува Големата селидба на Србите во 1690 година под патријархот Арсеније III Црнојевиќ, кога Србите се вклучуваат во западноевропската култура во која граѓанската класа јакне и ја донесува уметноста на барокниот стил.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Stanoje Stanojević "Narodna enciklopedija" Zagreb 1927.

Литература[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]