Список на претседатели на Кралското друштво

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Грб на Кралското друштво

Претседател на Кралското друштво (англиски: President of the Royal Society, PRS) — лице кое стои на чело на Кралското друштво во Лондон и (академијатата на науките на Британија) и претседава со состаноците на неговиот совет.

По една неформална средба, Кралското друштво е основано на 28 ноември 1660 г. од група научни дејци, со замисла да се создаде „друштво за унапредување на физичко-математичките опитни изучувања“,[1] На на 15 јули 1662 г. друштвото добило кралска повелба, со што е признаен неговиот статут.[2] Во основачкиот документ се вели дека прв претеседател на друштвото ќе биде Вилијам Браункер, а дека секој понатамошен претседател, по потреба, ќе се бира на денот на годишното собрание на Андреевден (30 ноември) — годишнина на друштвото.

Должностите на претседателот се опишани во втората кралска повелба, иако истата не пропишува колку време лицето може да се задржи на функцијата. Ова се должело на тоа што лицата се бирале според нивната имотна состојба и влијателност како начин на обезбедување средства. Кон средината на XIX век е решено дека претседателите мора да се бираат само на основа на научна заслуга. Почнувајќи од 1870-те е воведен обичај секој претседател да служи по пет години (со неколку исклучоци), што е горната граница на службување согласно тековниот статут на друштвото.[3]

Претседателот има службена и друштвена улога. Во минатото бил главен (но неформален) советник на владата по научни прашања. Има улога на домаќин при посета на државни и научни делегации или поединци од странство.[4]

Новоизрбраниот претседател стапува должност на годишнината на друштвото (30 ноември) или првиот работен ден по неа.[5]

Список на претседатели[уреди | уреди извор]

Служел Име и презиме Занимање
1662–1677 William Brouncker, 2nd Viscount Brouncker by Sir Peter Lely.jpg Вилијам Браункер математичар
1677–1680 SirJosephWilliamson.jpg Џозеф Вилијамсон чиновник и политичар
1680–1682 Christopher Wren by Godfrey Kneller 1711.jpg Кристофер Рен архитект, астроном и физичар
1682–1683 John Hoskins PRS.jpg Џон Хоскинс адвокат
1683–1684 SirCyrilWyche.jpg Сирил Вич адвокат, политичар
1684–1686 Samuel Pepys.jpg Семјуел Пипс морнарички чиновник и пратеник
1686–1689 John Vaughan, 3rd Earl of Carbery by Sir Godfrey Kneller, Bt.jpg Џон Вон политичар
1689–1690 Thomas Herbert, 8th Earl of Pembroke by John Greenhill.jpg Томас Херберт политичар
1690–1695 SirRobertSouthwell.jpg Роберт Саутвел дипломат
1695–1698 1stEarlOfHalifax.jpg Чарлс Монтагју поет и државник
1698–1703 John Somers, Baron Somers by Sir Godfrey Kneller, Bt lowres color.jpg Џон Сомерс правник и државник
1703–1727 Sir Isaac Newton by Sir Godfrey Kneller, Bt.jpg Исак Њутн физичар, математичар, астроном и природонаучник
1727–1741 Hans Sloane.jpg Ханс Слоун лекар и собирач
1741–1752 Martin Folkes.jpg Мартин Фолкс старинар
1752–1764 George Parker, 2nd Earl of Macclesfield.jpg Џорџ Паркер астроном
1764–1768 James Douglas Davison crop.jpg Џејмс Даглас астроном благородник-пратеник
1768-1768 Sir James Burrow.jpg Џејмс Бароу правен известувач
1768–1772 James West 1703-1772.jpg Џејмс Вест политичар и старинар
1772-1772 Sir James Burrow.jpg Џејмс Бароу правен известувач
1772–1778 John Pringle.jpg Џон Прингл лекар
1778–1820 Joseph Banks 1773 Reynolds.jpg Џозеф Бенкс природонаучник и ботаничар
1820-1820 Wollaston William Hyde Jackson color.jpg Вилијам Хајд Воластон хемичар
1820–1827 Davy Humphry desk color Howard.jpg Хамфри Дејви хемичар и пронаоѓач
1827–1830 Davies-gilbert.jpg Дејвис Гилберт инженер, писател и политичар
1830–1838 Knight of the Order of the Thistle.jpg Принц Август Фредерик Војвода од Сасекс, шести син на кралот Џорџ III
1838–1848 2nd Marquess of Northampton, by Henry Raeburn.jpg Спенсер Комптон благородник
1848–1854 William Parsons, 3rd Earl of Rosse photo.jpg Вилијам Парсонс астроном
1854–1858 John Wrottesley ca1866.jpg Џон Ротсли астроном
1858–1861 Sir Benjamin Collins Brodie, 1st Bt 1856.jpg Бенџамин Колинс Броди физиолог и хирург
1861–1871 Edward Sabine Maull&Fox BNF Gallica.jpg Едвард Себајн астроном, геофизичар, орнитолог и истражувач
1871–1873 George Biddell Airy.jpg Џорџ Бидел Ери математичар и астроном
1873–1878 Sir Joseph Dalton Hooker.jpg Џозеф Далтон Хукер ботаничар и истражувач
1878–1883 William Spottiswoode.jpg Вилијам Спотисвуд математичар и физичар
1883–1885 T.H.Huxley(Woodburytype).jpg Томас Хаксли биолог
1885–1890 Ggstokes.jpg Џорџ Стоукс математичар и физичар
1890–1895 Lord Kelvin photograph.jpg Вилијам Томсон Келвин математички физичар
1895–1900 Joseph Lister 1902.jpg Џозеф Листер хирург
1900–1905 Sir William Huggins by John Collier.jpg Вилијам Хагинс астроном
1905–1908 John William Strutt.jpg Џон Страт физичар
1908–1913 Sir Archibald Geikie.jpg Арчибалд Гејки геолог и писател
1913–1915 PSM V10 D660 William Crookes.jpg Вилијам Крукс хемичар и физичар
1915–1920 J.J Thomson.jpg Џозеф Џон Томсон физичар
1920–1925 Prof. Charles Scott Sherrington.jpg Чарлс Скот Шерингтон неврофизиолог, хистолог, бактериолог и патолог
1925–1930 Ernest Rutherford LOC.jpg Ернест Радерфорд физичар и хемичар
1930–1935 Frederick Gowland Hopkins nobel.jpg Фредрик Гоуленд Хопкинс биофизичар
1935–1940 Wh-bragg.jpg Вилијам Хенри Брег физичар, хемичар и математичар
1940–1945 Henry Dale nobel.jpg Хенри Халет Дејл фармаколог и физиолог
1945–1950 Robert Robinson organic chemist.jpg Роберт Робинсон органски хемичар
1950–1955 Edgar Douglas Adrian nobel.jpg Едгар Адријан електрофизиолог
1955–1960 Cyril Norman Hinshelwood Nobel.jpg Сирил Норман Хиншелвуд физички хемичар
1960–1965 Howard Walter Florey 1945.jpg Хауард Флори фармаколог и патолог
1965–1970 Blackett-large.jpg Патрик Блекет физичар
1970–1975 Alan Lloyd Hodgkin nobel.jpg Алан Хоџкин физиолог и биофизичар
1975–1980 Alexander Todd Nobel.jpg Александар Тод биохемичар
1980–1985 Andrew Fielding Huxley nobel.jpg Ендру Хаксли физиолог и биофизичар
1985–1990 George Porter Nobel.jpg Џорџ Портер хемичар
1990–1995 Michael Francis Atiyah.jpg Мајкл Атија математичар
1995–2000 Aaron Klug 1979.jpg Арон Клуг хемичар и биофизичар
2000–2005 BobMayHarvard.jpg Роберт Меј математички биолог
2005–2010 Martin Rees at Jodrell Bank in 2007.jpg Мартин Рис космолог и астрофизичар
2010–2015 Paul Nurse portrait.jpg Пол Нерс генетичар и цитолог
2015–present Nobel Prize 2009-Press Conference KVA-08.jpg Венкатраман Рамакришнан биофизичар

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „History of the Royal Society“.
  2. The Royal Society. „Royal Charters“. Посетено на 14 март 2012.
  3. „The role of President of the Royal Society“. The Royal Society. Архивирано од изворникот на 9 јуни 2008. Посетено на 6 декември 2009.
  4. „The Presidency of the Royal Society of London“. Science. American Association for the Advancement of Science. 6 (146): 442–3. 1885. Bibcode:1885Sci.....6..442.. doi:10.1126/science.ns-6.146.442. PMID 17749567.
  5. „The Role of President of the Royal Society“. The Royal Society. 2008. Посетено на 2 април 2008.
Литература
  • „Presidents of the Royal Society (1662–2006)“. Oxford Dictionary of National Biography. (2004). Oxford University Press.