Список на кратери на Месечината

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кратерот Тихо сликан со вселенскиот телескоп „Хабл“.[1]

Ова е список на кратери на Месечината, од кои повеќето се ударни. Со нивната номенклатурата раководи Меѓународниот астрономски сојуз, и затоа опфатени се само кратерите признаени од таа организација.

Каталог[уреди | уреди извор]

Ова е азбучен список на кратерите за секоја буква:

Список на кратери на Месечината
А · Б · В · Г · Д · Ѓ · Е · Ж · З · Ѕ · И · Ј · К · Л · Љ · М · Н · Њ · О · П · Р · С · Т · Ќ · У · Ф · Х · Ц · Ч · Џ · Ш

Позначајни кратери[уреди | уреди извор]

Ова се поголемите кратери на видливата страна на Месечината, дадени со нивните пречници:

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Using the Moon as a mirror — Hubble to watch transit of Venus in reflected light“. ESA/Hubble Picture of the Week. Посетено на 8 May 2012.

Библиографија[уреди | уреди извор]

 • Andersson, L. E.; Whitaker, E. A. (1982). NASA Catalogue of Lunar Nomenclature. NASA RP-1097.
 • Blue, Jennifer (July 25, 2007). „Gazetteer of Planetary Nomenclature“. USGS. Посетено на 2007-08-05.
 • Bussey, B.; Spudis, P. (2004). The Clementine Atlas of the Moon. New York: Cambridge University Press. ISBN 0-521-81528-2.
 • Cocks, Elijah E.; Cocks, Josiah C. (1995). Who's Who on the Moon: A Biographical Dictionary of Lunar Nomenclature. Tudor Publishers. ISBN 0-936389-27-3.
 • McDowell, Jonathan (July 15, 2007). „Lunar Nomenclature“. Jonathan's Space Report. Посетено на 2007-10-24.
 • Menzel, Donald H. (February 1971). „Final Report on NGR 22-007-194, Lunar Nomenclature“ (PDF). NASA. Посетено на 2008-08-07.
 • Menzel, D. H.; Minnaert, M.; Levin, B.; Dollfus, A.; Bell, B. (1971). „Report on Lunar Nomenclature by The Working Group of Commission 17 of the IAU“. Space Science Reviews. 12 (2): 136. Bibcode:1971SSRv...12..136M. doi:10.1007/BF00171763.
 • Moore, Patrick (2001). On the Moon. Sterling Publishing Co. ISBN 0-304-35469-4.
 • Price, Fred W. (1988). The Moon observer's handbook. Cambridge University Press. ISBN 0-521-33500-0.
 • Rükl, Antonín (1990). Atlas of the Moon. Kalmbach Books. ISBN 0-913135-17-8.
 • Webb, Rev. T. W. (1962). Celestial Objects for Common Telescopes (6 revised. изд.). Dover. ISBN 0-486-20917-2.
 • Whitaker, Ewen A. (1999). Mapping and Naming the Moon. Cambridge University Press. ISBN 0-521-62248-4.
 • Wlasuk, Peter T. (2000). Observing the Moon. Springer. ISBN 1-85233-193-3.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]