Список на долини на Месечината

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на најголемите долини на Месечината кои имаат свои имиња.

Највеќето од нив се наречени по блиски кратери.[1]

Долина Латински Местоположба Големина
(км)
Наречена по Кратер
Алпска Долина Vallis Alpes 48°30′ N; 3°12′ E / 48.5° СГШ; 3.2° ИГД / 48.5; 3.2 166 превод на латинското име
Бадева Долина Vallis Baade 45°54′ S; 76°12′ W / 45.9° ЈГШ; 76.2° ЗГД / -45.9; -76.2 203 Валтер Баде Баде
Борова Долина Vallis Bohr 12°24′ N; 86°36′ W / 12.4° СГШ; 86.6° ЗГД / 12.4; -86.6 80 Нилс Бор Бор
Буварова Долина Vallis Bouvard 38°18′ S; 83°06′ W / 38.3° ЈГШ; 83.1° ЗГД / -38.3; -83.1 284 Алексис Бувар
Ингирамиева Долина Vallis Inghirami 43°48′ S; 72°12′ W / 43.8° ЈГШ; 72.2° ЗГД / -43.8; -72.2 148 Џовани Ингирами Ингирами
Капелина Долина Vallis Capella 7°36′ S; 34°54′ E / 7.6° ЈГШ; 34.9° ИГД / -7.6; 34.9 49 Марцијан Капела Капела
Паличева Долина Vallis Palitzsch 26°24′ S; 64°18′ E / 26.4° ЈГШ; 64.3° ИГД / -26.4; 64.3 132 Јохан Палич Палич
Планкова Долина Vallis Planck 58°24′ S; 126°06′ E / 58.4° ЈГШ; 126.1° ИГД / -58.4; 126.1 451 Макс Планк Планк
Рејтина Долина Vallis Rheita 42°30′ S; 51°30′ E / 42.5° ЈГШ; 51.5° ИГД / -42.5; 51.5 445 Антон Марија Ширлеј од Рејта Рејта
Снелова Долина Vallis Snellius 31°06′ S; 56°00′ E / 31.1° ЈГШ; 56.0° ИГД / -31.1; 56.0 592 Вилеброрд Снел Снелиј
Шредингерова Долина Vallis Schrödinger 67°00′ S; 105°00′ E / 67.0° ЈГШ; 105.0° ИГД / -67.0; 105.0 310 Ервин Шредингер Шредингер
Шретерова Долина Vallis Schröteri 26°12′ N; 50°48′ W / 26.2° СГШ; 50.8° ЗГД / 26.2; -50.8 168 Јохан Јероним Шретер Шретер

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]