Супермесечина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Супермесечина од 19 март 2011 година (десно), во споредба со изгледот на месечината од 20 декември 2010 година. (лево); поглед од Земјата

Супермесечинаполна месечина или млада месечина која скоро се совпаѓа со перигеј - односно најблиското растојание на кое месечината се наоѓа од Земјата во својата елипсовидна орбита - што резултира со малку поголема од вообичаената очигледна големина на месечевиот диск како што е гледано од Земјата[1]. Техничкото име е перигеј-сизигија (на системот Земја-Месечина-Сонце) или целосна (или нова) Месечина околу перигеја. Терминот супермесечина е астролошки по потекло и нема прецизна астрономска дефиниција[2].

Вистинската поврзаност на Месечината со океанските и корусните плими, довело до тврдења дека феноменот на супермесечина може да биде поврзан со зголемен ризик од настани како земјотреси и вулкански ерупции, но не е пронајдена таква врска[3].

Спротивниот феномен од супермесечина се нарекува микромесечина[4], иако овој термин не е толку раширен како супермесечина.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Staff (September 7, 2014). „Revisiting the Moon“. New York Times. Посетено на September 8, 2014.
  2. Plait, Phil. „Kryptonite for the supermoon“. Bad Astronomy. Discover. Архивирано од изворникот на 2019-10-22. Посетено на August 29, 2015.
  3. Rice, Rachel. „No Link Between 'Super Moon' and Earthquakes“. Discovery News. Архивирано од изворникот на 2011-06-13. Посетено на March 20, 2015.
  4. „What Is a Micromoon?“. timeanddate.com. Stavanger, Norway: Time and Date AS. Посетено на August 6, 2018.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]