Список на кралеви на Јордан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Крал of Јордан
Податотека:Coat of Jordan.png


ЗвањеНеговото Величество
Прв владетелАбдула I
Основање1921
Јордан
Податотека:Coat of Jordan.png

Оваа статија е дел од темата:
Политика на ЈорданЈорданската монархија била воспоставена во 1921 год., со помош на Британците. Синовите на шариф Хусеин ибн Али биле поставени за кралеви на Ирак и Јордан. Во Јордан, кралот Абдула I бил назначен за Емир на Трансјордан (11 април 1921 - 25 мај 1946), Крал на Трансјордан (25 мај 1946 - 3 април 1949) и Крал на Хашемитското Кралство Јордан на 3 април 1949. Династијата Хашемити води потекло од Хеџаз и се впрочем туѓинци во Јордан, но тие и понатаму опстојуваат на власт во земјата со континуирана поддршка од народот.

Кралеви на Јордан (1921-денес)[уреди | уреди извор]

Име Живеел Владеел од Владеел до Години на власт
Абдула I 1882 - 1951 3 април 1949 20 јули 1951 (убиен) 2 години
Талал I 1909 - 1972 20 јули 1951 11 август 1952 (абдицирал) 1 година
Хусеин I 1935 - 1999 11 август 1952 7 февруари 1999 46 години
Абдула II 1962 - 7 февруари 1999 Денес 25 години

Надворешни врски[уреди | уреди извор]