Разлика помеѓу преработките на „Раи“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 77 бајти ,  пред 3 месеци
нема опис на уредувањето
с (→‎Видови на раи и таксономија: Правописна исправка, replaced:  kg →  кг)
== Видови на раи и таксономија ==
 
Раите се поделени во седум фамилии. Најголеми се [[Манта|мантите]], наречени и ѓаволски раи (од фамилијата ''[[Mobulidae]]''). Овие се пелагиски форми кои можат да тежат до 1360&nbsp;кг, со ширина од 7 m. За разлика од другите раи, мантите се исхрануваат со филтрирање на водата. [[Електрична раја|Електричните раи]] или торпеда (фамилија ''Torpedinidae'') имаат електрични органи на нивните крила кои генерираат електрично струење кое се користи за имобилизација на пленот, како и за одбрана. Електричниот поток е доволно силен за да го осетат луѓето, и веројатно Античките Грци ги користеле овие риби за [[шок -терапија]].<!-- Вистинските раи (''Rajidae''), кои некогаш се ловат како храна, живеат на дното и имаат речиси дисковидна форма на телата и кратки опашки; некои видови имаат електрични органи во нивните опашки. [[Боцкаш]]ите (''Dasyatidae'') имаат редови од боцки на нивните опашки кои инаку се многу подолги отколку нивните тела. Боцкашот задава рани на друг организам со замавнување на опашката; отровот кој се содржи во боцките може даПравописно е фатален за луѓето. Повеќето од [[Орлова раја|орловите раи]] и [[Лилјаковидна раја|лилјаковидната раја]] (фамилија ''Mylobatidae'') имаат само една отровна боцка на опашката. [[Гитареста раја|Гитарестите раи]] (''Rhinobatidae'') се ајкуловидни по форма, и поседуваат добро развиени опашки кои се користат за пливање и помали пекторални перки отколку повеќето раи; но, перките се прикачени, како кај сите раи, над жабрите. [[Пилоносна раја|Пилоносните раи]] (од фамилијата ''Pristidae'') се слични во телесната форма, но имаат долги и рамни рилки со редици од забовидни проекции на секоја страна. Некои видови достигнуваат вкупна должина од 6 m, со рилки долги 1,8 m и 30&nbsp;cm широки.цртичка:
шок-терапија -->. Вистинските раи (''Rajidae''), кои некогаш се ловат како храна, живеат на дното и имаат речиси дисковидна форма на телата и кратки опашки; некои видови имаат електрични органи во нивните опашки. [[Боцкаш]]ите (''Dasyatidae'') имаат редови од боцки на нивните опашки кои инаку се многу подолги отколку нивните тела. Боцкашот задава рани на друг организам со замавнување на опашката; отровот кој се содржи во боцките може да е фатален за луѓето. Повеќето од [[Орлова раја|орловите раи]] и [[Лилјаковидна раја|лилјаковидната раја]] (фамилија ''Mylobatidae'') имаат само една отровна боцка на опашката. [[Гитареста раја|Гитарестите раи]] (''Rhinobatidae'') се ајкуловидни по форма, и поседуваат добро развиени опашки кои се користат за пливање и помали пекторални перки отколку повеќето раи; но, перките се прикачени, како кај сите раи, над жабрите. [[Пилоносна раја|Пилоносните раи]] (од фамилијата ''Pristidae'') се слични во телесната форма, но имаат долги и рамни рилки со редици од забовидни проекции на секоја страна. Некои видови достигнуваат вкупна должина од 6 m, со рилки долги 1,8 m и 30&nbsp;cm широки.
 
== Размножување и распространување ==

Прегледник