‘Рскавични риби

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
‘Рскавични риби
Период: ран силур - денес
Spotted eagle ray.jpg
Точкеста орлова раја, Aetobatus narinari
Научна класификација
Царство: Animalia
Колено: Chordata
Потколено: Vertebrata
Инфраколено: Gnathostomata
Класа: Chondrichthyes
Хаксли, 1880
Поткласи и редови

Видете во текстот.

Вистинска раја (лизгач).

‘Рскавичните риби (Chondrichthyes) сочинуваат една од трите класи на денешните риби и се карактеризираат со ‘рскавичен скелет. Остри, забовидни лушпи познати како плакоидни плочки се својствени за сите ‘рскавични риби и понекогаш тие се модифицирани во боцки. Забите, кои исто така се модифицирани плочки, обично не се споени со вилицата и периодично отпаѓаат и се заменуваат. Пловниот меур, кој кај коскените риби ја дава рамнотежата, отсуствува кај членовите на оваа класа; одговорен за рамнотежата на ‘рскавичните риби е нивниот лесен ‘рскавичен скелет. Некои ‘рскавични риби имаат други модификации за лебдење во водата. Химерите, ајкулите, лизгачите и раите припаѓаат на оваа класа.

Таксономија[уреди | уреди извор]