Раја

Од Википедија — слободната енциклопедија

Раја[1][2] (од арап. رعايا‎‎[ra`aya], множина од арапски: رعيّة [ra`iya]; османски турски: رعايا; турски: râya или турски: reaya) — припадници на нижата класа на османлиското општество кое плаќало даноци, за разлика од аскерот (вишата класа) и кулата (робовите). Рајата сочинувала повеќе од 90% од општото население на милетските заедници. Во муслиманскиот свет, раја буквално значи поданик на влада или владетел. Раја (буквално „припадници на стадото“) вклучувала христијани, муслимани и Евреи кои биле оданочувани за поддршка на државата и придружната „професионална османлиска“ класа.[3]

Меѓутоа, како и во тогашната и во современата употреба, поимот се однесувал на немуслиманското население, кое уште се нарекувало зими.[4] [5] [6] Зборот понекогаш погрешно се преведува како „стока“ наместо „стадо“ или „поданик“ за да се нагласи понискиот статус на рајата.

Во ранот Османлиско Царство, членовите на рајата немале право на воена служба, но од крајот на 16 век, муслиманската раја го добила ова право, за жал на некои од владејачките класи.[7]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „раја“Дигитален речник на македонскиот јазик
 2. „раја“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
 3. Sugar 1996.
 4. Collaborative International Dictionary of English v.0.48, "Rayah \Ra"yah\ (r[=a]"y[.a] or r[aum]"y[.a]), n. [Ar. ra'iyah a herd, a subject, fr. ra'a to pasture, guard.] A person not a Mohammedan (i. e. Muslim), who pays the capitation tax. (Turkey) (1913 Webster)"
 5. Dictionary.com definition
 6. Finlay 1856.
 7. Greene 2000.

Литература[уреди | уреди извор]

 • Sugar, Peter F. (1996). Southeastern Europe under Ottoman rule : 1354-1804 (3. [Dr.].. изд.). Seattle, Wash. [u.a.]: Univ. of Washington Press. ISBN 978-0-295-96033-3.CS1-одржување: ref=harv (link)
 • Greene, Molly (2000). A shared world : Christians and Muslims in the early modern Mediterranean. Princeton, N.J.: Princeton Univ. Press. ISBN 978-0-691-00898-1.CS1-одржување: ref=harv (link)
 • Finlay, George (1856). The History of Greece Under Othoman and Venetian Domination.CS1-одржување: ref=harv (link)
 • Шулетић, Небојша (2008). „Раја“. Енциклопедија српског народа. Београд: Завод за уџбенике. стр. 925–926.CS1-одржување: ref=harv (link)