Софиски универзитет „Св. Климент Охридски“

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Софиски универзитет)
Софиски универзитет „Св. Климент Охридски“
Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Поглед на ректоратот, октомври 2017
латински: Universitas Serdicensis
Друго име
СУ
Поранешно име
Виш педагошки курс
ГеслоIpsa scientia potestas est
На македонски
Самото знаење е моќ
Виддржавен
Основан1 октомври 1888 (1888-10-01)
ПрипадностEUA
Буџет~ 38 млн. лева (2020)
РекторАнастас Герџиков
Наставен кадар
1700
Студенти18 911 (2019)
МестоСофија, Бугарија
Бои     Пурпурна боја
uni-sofia.bg

Софискиот универзитет „Св. Климент Охридски (или скратено СУ) е најстарата високообразовна институција во Бугарија, создадена на 1 октомври 1888 год. со решение на Народното собрание на Кнежевство Бугарија. Централното крило на зградата на СУ е изградено со помош на великодушните донации на браќата Евлоги и Христо Георгиеви. Денес нивните скулптури го красат главниот влез на Ректоратот.

Историја[уреди | уреди извор]

На 1 октомври 1888 година многу скромно започнуваат лекции во Историско-филолошкото одделение на Вишиот педагошки курс при Софиската машка гиназија со четворица редовни, тројца вонредни професори и 43 студенти. Во 1889 и 1892 год. се основаат уште два факултета - Физичко-математичкиот и Правниот. По неколку месеци е преименуван во Вишо училиште, а во 1904 г. - во универзитет. Прв негов ректор е познатиот бугарски јазичар Александар Теодоров-Балан.

Структура[уреди | уреди извор]

Денес СУ има 15 факултети и 3 одделенија.

Факултети[уреди | уреди извор]

Одделенија[уреди | уреди извор]

  • Одделение за јазична обука
  • Одделение за информација и учители
  • Одделение за спорт

Поврзано[уреди | уреди извор]

Врски[уреди | уреди извор]