Список на виши училишта во Бугарија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на акредитирани виши училишта во Бугарија:

 1. Софиски универзитет „Св. Климент Охридски“
 2. Пловдивски универзитет „Паисиј Хилендарски“
 3. Великотрновски универзитет „Св. Кирил и Методиј“
 4. Југозападен универзитет „Неофит Рилски“ — Благоевград
 5. Шуменски универзитет „Епископ Константин Преславски“
 6. Русенски универзитет „Ангел К'нчев“
 7. Тракиски универзитет — Стара Загора
 8. Универзитет „Професор д-р Асен Златаров“ — Бургас
 9. Универзитет за национално и светско стопанство — Софија
 10. Економски универзитет — Варна
 11. Стопанска академија „Димитар Ценов“ — Свиштов
 12. Универзитет по архитектура, машинство и геодезија - Софија
 13. Технички универзитет — Софија
 14. Технички универзитет — Варна
 15. Технички универзитет — Габрово
 16. Универзитет за хемиски технологии и металургија — Софија
 17. Рударско-геолошки универзитет „Свети Иван Рилски“ — Софија
 18. Шумарско-технички универзитет — Софија
 19. Универзитет за технологија на храната — Пловдив
 20. Аграрен универзитет — Пловдив
 21. Медицински универзитет — Софија
 22. Медицински универзитет „Проф. д-р Параскев Стојанов“ — Варна
 23. Медицински универзитет — Пловдив
 24. Медицински универзитет — Плевен
 25. Национална спортска академија — Софија
 26. Национална академија за театарска и филмска уметност „Крстјо Сарафов“ — Софија
 27. Национална ликовна академија — Софија
 28. Национална музичка академија „Професор Панчо Владигеров“ — Софија
 29. Академија за музички, танцови и ликовни уметности — Пловдив
 30. Нов бугарски универзитет — Софија
 31. Бургаски слободен универзитет
 32. Варненски слободен универзитет „Черноризец Храбр“
 33. Американски универзитет во Бугарија — Благоевград
 34. Национален воен универзитет „Васил Левски“ — Велико Трново
 35. Више воено-морнарско училиште „Никола Јонков Вапцаров“ — Варна
 36. Више машинско училиште „Љубен Каравелов“ — Софија
 37. Више транспортно училиште „Тодор Каблешков“ — Софија
 38. Академија на МВР — Софија
 39. Воена академија „Георги Стојков Раковски“ - Софија
 40. Специјализирано више училиште по библиотекарство и информатички технологии — Софија
 41. Колеџ за телекомуникации и пошти — Софија
 42. Колеџ за менаџмент, трговија и маркетинг — Софија
 43. Меѓународен колеџ — Албена
 44. Земјоделски колеџ — Пловдив
 45. Европски колеџ за економија и управување — Пловдив
 46. Европски политехнички универзитет — Перник
 47. Театарски колеџ „Љубен Гројс“ — Софија
 48. Више училиште за осигурување и финанси — Софија
 49. Колеџ „Телематика“ — Стара Загора
 50. Меѓународно више бизнис училиште — Ботевград
 51. Колеџ за туризам — Благоевград
 52. Колеџ за економија и администрација — Пловдив

Надворешни врски[уреди | уреди извор]