Прејди на содржината

Сенегамбиски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сенегамбиски јазици
Географска
распространетост:
Мавританија до Гвинеја
Класификација:нигер-конгоански
Гранки:
фуланско-серерски
тендански
чангински
бујско-нјунски
волофски
налунски

Сенегамбиските јазици сочинуваат подгрупа на нигер-конгоанските јазици. Јазиците се зборуваат на територијата од Сенегал до Гвинеја, вклучувајќу ги и Мавританија и Гвинеја-Бисао. Поради историската миграција, еден од сенегамбиските јазици (фуланскиот) се зборува на уште поголема територија, односно на териоријата на Сахел. Најголем јазик од оваа група е волофскиот, а потоа следуваат фуланскиот и серерскиот.

Класификација[уреди | уреди извор]

сенегамбиски 

 фуланско-кангински 

 фуланско-серерски 

фулански јазиксерерски јазик  
 тендански 

басарскобедички јазиквамејски јазик
бјафадскобадјарски јазик

чангински јазици волофско-нјунски 

волофски јазик


 бујско-нјунски 

касангански јазик, кобјански јазикбанјумски јазик


налуански (бага мботенски јазик, мбулунчки јазик, налуански јазик)Наводи[уреди | уреди извор]

  • David Sapir, 1971. "West Atlantic: an inventory of the languages, their noun-class systems and consonant alternation". In Sebeok, ed, Current trends in linguistics, 7: linguistics in sub-Saharan Africa. Mouton, 45–112
  • Guillaume Segerer & Florian Lionnet 2010. "'Isolates' in 'Atlantic'" Архивирано на 31 март 2012 г.. Language Isolates in Africa workshop, Lyon, Dec. 4

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]