Серерски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Серерски јазик
Seereer
Застапен воСенегал, Гамбија, Мавританија
Говорници1.16 милиони  
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3srr

Серерскиот е сенегамбиски јазик, дел од семејството на нигер-конгоански јазици. Јазикот го зборуваат околу 1.2 милиони луѓе во Сенегал и 30.000 луѓе во Гамбија.[1] Овој јазик е мајчин јазик на Серерите.

Класификација[уреди | уреди извор]

Серерскиот е дел од подгрупата на сенегамбиски јазици од семејството на нигер-конгоански јазици. Оваа подгрупа е позната по мутацијата на согласките. Најблизок јазик на серерскиот е фуланскиот.[2] Волофскиот е релативно оддалечен од овие два јазика.[3]

Фонологија[уреди | уреди извор]

Серерски јазик
Писмо латиница
Пример Прв член од „Декларацијата за човекови права“
Текст Wiin we naa ñoowaa na adna, den fop mbodu no ke war na oxnu refna na den a jega o ngalaat umpi yiif um, le mbarin o meƭtootaa baa mbaag o ñoow den fop no fog.
Македонски Сите човечки суштествa се раѓaaт слободни и еднакви по достоинство и правa. Tиe се обдарени со разум и совест и требa да се однесувaaт еден кон друг во дуxот на општо човечкaтa припaдност.
Портал: Јазици

Согласки[уреди | уреди извор]

Согласки[4]
лабијални алвеоларни палатални веларни увуларни глотални
носни m n ɲ ŋ
експлозивни безвучни p t c k q ʔ
звучни b d ɟ ɡ
пренасализирани ᵐb ⁿd ᶮɟ ᵑɡ ᶰɢ
имплозивни безвучни ɓ̥ ɗ̥ ʄ̥
звучни ɓ ɗ ʄ
фрикативни f s x h
вевни ɾ
апроксимантни l j w

Примери[уреди | уреди извор]

 • Nam fi'o? = Што правиш?
 • Mexe meen. = Јас сум тука.
 • Ta mbind na? = Како е семејството?
 • Owa maa. = Добро е.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Lewis, M. Paul (ed.), 2009. Ethnologue: Languages of the World, Sixteenth edition. Dallas, Tex.: SIL International, Ethnologue.com. Figures for (2006) The Gambia only.
 2. Sapir, David, 1971. "West Atlantic: an inventory of the languages, their noun-class systems and consonant alternation". In Sebeok, ed, Current trends in linguistics, 7: linguistics in sub-Saharan Africa. Mouton, 45–112
 3. Guillaume Segerer & Florian Lionnet 2010. "'Isolates' in 'Atlantic'" Архивирано на 31 март 2012 г.. Language Isolates in Africa workshop, Lyon, Dec. 4
 4. Mc Laughlin (2005:203)

Литература[уреди | уреди извор]

 • (англиски) McLaughlin, Fiona (1994). „Consonant mutation in Seereer-Siin“. Studies in African Languages. 23: 279–313.
 • (англиски) McLaughlin, Fiona (2000). „Consonant mutation and reduplication in Seereer-Siin“. Phonology. 17: 333–363. doi:10.1017/S0952675701003955.
 • (англиски) Mc Laughlin, Fiona (2005), „Voiceless implosives in Seereer-Siin“, Journal of the International Phonetic Association, 35 (2): 201–214, doi:10.1017/S0025100305002215
 • (француски) Crétois, L. (1972). Dictionnaire sereer-français (différents dialects). Dakar: Centre de Linguistique Appliquée de Dakar.
 • (француски) Fal, A. (1980). Les nominaux en sereer-siin: Parler de Jaxaaw. Dakar: Nouvelles Editions Africaines.
 • (француски) Senghor, L. S. (1994). „L'harmonie vocalique en sérère (dialecte du Dyéguème)“. Journal de la Société des Linguistes. 14: 17–23.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]