Сајлент Хил: Откровение

Од Википедија — слободната енциклопедија
„Сајлент Хил: Откровение“
Плакатот на македонски
РежисерЕм Џеј Басет
Продуцент
СценаристЕм Џеј Басет
Главни улоги
МузикаАкира Јамаока
Џеф Дана
КинематографијаMaxime Alexandre[1]
МонтажаМишел Конрој[1]
Студио
Дистрибутер
Премиера26 октомври 2012 г. (Канада)
28 октомври 2012 г. (Франција)
Времетраење95 минути[2]
Земја
Јазик
Буџет20 милиони долари
Бруто заработка55,9 милиони долари
ПретходенСајлент Хил
СледенВраќање во Сајлент Хил

Сајлент Хил: Откровение (англиски: Silent Hill: Revelation) — филм на ужасите на Мајкл Џеј Басет, продолжение на трилерот од 2006 г. „Сајлент Хил“ со Рада Мичел и Џодел Ферланд во главните улоги. Сценариото на филмот е засновано на заплетот на компјутерската игра Silent Hill 3. Премиерата се одржала во САД на 26 октомври 2012 г. Режисерот и сценаристот на претходниот филм не учествувале во производството на продолжението. Снимањето се одвивало од март до мај 2011 г. во Торонто. Басет отстапил од заплетот на играта и првиот филм, градејќи ја приказната на начин што го оставил вториот филм во голема мера самостоен.

Содржина[уреди | уреди извор]

Хедер Мејсон и нејзиниот татко се во бегство, секогаш чекор понапред од опасните сили што таа не ги разбира целосно. Во пресрет на нејзиниот 18-ти роденден, ја прогонуваат ужасни кошмари, нејзиниот татко исчезнува, а Хедер открива дека не знае сѐ за себе. Откровението ја води подлабоко во ѓаволскиот свет што се заканува да ја зароби засекогаш.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „Mitchell, Bean and Unger Reunite for Silent Hill: Revelation“. ComingSoon.net. CraveOnline. 15 March 2011. Архивирано од изворникот на 2011-03-17. Посетено на 28 September 2011.
  2. „SILENT HILL - REVELATION“. bbfc.co.uk. British Board of Film Classification. 4 October 2012. Посетено на 5 October 2012.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]