Разговор:Македонска православна црква - Охридска архиепископија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
WikiProject Macedonia Logo mk.svg Оваа статија е дел од ВикиПроект Македонија, чии цели се создавање стандардизиран, информативен и лесен за користење извор за Македонија. Ако сакате да земете учествувате во овој проект, ве молиме посетете ја страната на проектот, каде можете да се приклучите на проектната екипа.
Macedonian cross.svg Оваа статија е дел од ВикиПроект МПЦ - ОА, чии цели се создавање стандардизиран, информативен и лесен за користење извор за МПЦ - ОА. Ако сакате да земете учествувате во овој проект, ве молиме посетете ја страната на проектот, каде можете да се приклучите на проектниот тим. Coat of arms of the Macedonian Orthodox Church.png

Анатема-црковно проклетсто,во потесна смисла на зборот. Во поширока или попроста форма, анатема се изречени зборови од страна на црковно лице(свештеник,владика,јеромонах...)кои всушност означуваат проколнување или некој вид на клетва Метанија-поклон кој се прави пред иконите или па изврсувајки молитвено правило Молитвено правило-правило кое го дава духовниот татко, во зависност од личноста,во него спагаат псалми, молитви,метании и се извршува во текот на денот )Духовен татко(отец-монах или свештеник преку кого ги чистиме нашите гревови,покајуваме,тој го дава молитвеното правило,разговара со духовното чедо во врска со тешкотиите што тоа духовно чедо ги има Духовно чедо-е секој човек кој сака да се покае и добие Божјата милост преку пост,молитва и исповед Пост-воздржување од храна во оние денови кои се одредени според каноните оносно Црквата Молитва-општење со Бога Исповед-е Света Тајна помегу духовникот и Христа Епитимија-казна од страна на духовниот отец кој ја дава за спасение на сестрата или братот Пана- на монашењето секој монах или монахиња добива пана. Црна прекривка на главата која го симболизира ангелскиот живот на монасите, паната има две ленти како крила од ангел.Таа е црна но ако на краевите од крилата има црвено тогас станува збор за игуман/ија Игуман/ија-монах или монахиња кој/а ги избира братството или сестринството. Тој/таа се грижи за манастирот и браката и сестрите во него [Монах/монахиња]- се лица кои по сопствена волја и по Божли благослов стапиле во манастир Мантија-облека која се дава на монашење


Неутралност[уреди извор]

Мислим да треба додати да Македонска Православна Црква није призната од осталих православних цркава у чланак, барем на дну чланка јер википедија треба да поштује НПОВ а овај чланак је очигледно ПОВ --Јованвб 15:56, 3 Февруари 2006 (UTC)

Да, Јоване, треба да се спомне и тој податок, иако мислам дека доколку еден народ во својата држава се определил за своја, автокефална црква, нема право некој да ја негира однадвор со тоа што ќе тврди дека таа не е македонска (или, да речеме - не може да го содржи името "македонска"!?). Така да, мислам дека овој т.н. "проблем" е чисто политички, а не религиозен и нема баш многу врска со црквата. Boyan 16:14, 3 Февруари 2006 (UTC)
Се сложувам со Бојан. Спомнав нешто околу односите со другите православни цркви, се надевам дека е неутрално. --FlavrSavr 17:03, 3 Февруари 2006 (UTC)

Да сад е неутрално. Несам ја хтел да се свађам. Ја сам само хтел да се спомне и тој податок да Македонската Православна Црквата није призната од осталих цркви. А кои је разлог за тој нисам ништа причал --Јованвб 12:14, 4 Февруари 2006 (UTC)

Податоци за Бугарската Егзархиjа[уреди извор]

коjа била наjмасовната црква во Македониjа од 1870 (а практично уште во периодот на борбите по 1860) до 1913 и 1915-1918:

Особено жестоки борби биле водени по средата на XIX век за создавање на Бугарска Егзархија, во кои учествувале деjци како Браќа Миладинови, Григор Прличев, Кузман Шапкарев. Таа била афирмирана со султански ферман во 1870 со центар во Цариград и до Балканските воjни ги вклучувала епархиите Битолска, Велешка, Дебарска, Охридска, Скопска, Струмишка, Неврокопска и имала обласни претставители во Леринско (Магленско), Воденско, Солунско, Поленинско (Кукушко), Серско, Мелнишко, Драмско. Пред 1913 таа организирала 1,373 егзархиски училишта со 2,266 учители и 78,854 ученици во Македониjа. Денес неjзина наследница е Бугарската Патриаршиjа. По Балканските и Првата светска воjна и укинувањето на Бугарската Егзархиjа во Македониjа таа беше насилно потчинета на Обединетата Православна Црква на Србите, Хрватите и Словенците.

Општа информациjа читаjте на англиски овде.

Гласање за припоjување кон Бугарската Егзархиjа во Охрид:

Гласане за припоjуване кон Бугарската Егзархиjа

Издвоено од Евтим Спространов, "По възражданьето в град Охрид", "Сборник за народни умотворения, наука и книжнина", книга XIII, София, 1896. --Boban Krumeski 03:54, 15 март 2007 (UTC)

Македонски Бугари имало во минатото, ги има и сега, а биди сигурен дека ќе ги има се повеќе и повеќе. Македонски Бугарин = Бугарин од Македонија. Доволно е човек да прочита некои оригинални документи наместо адаптации дополнети со милиони толкувања на сезнајни академици за да добие реална претстава за тоа како се самоопределувале повеќето луѓе во Македонија во минатото.

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • Промена на зборови од типот оддржу... во одржу..., само со едно д, синтаксна грешка.
  • Податотека наместо File, вики клучни зборови на македонски.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 23:05, 26 јули 2009 (UTC), управуван од Brest.


Кој е доказот дека „македонскиот“ симбол е христијански?[уреди извор]

Дали некој има извор дека симболот кој е претставен на подот на црквата Св. Троица во Радовиш, а се појавил пред Христа, е христијански, т.е. дека не е пагански? Relativefrequency (разговор) 16:24, 11 август 2009 (UTC)

Дали воопшто знаеш што е паганство? Тоа е државен симбол, не пагански.--Никола Стоіаноски 16:26, 11 август 2009 (UTC)
ПС:А и да е според тебе, на таа реченица не им е местото таму. Не пишувајте сешто како на вашата „БГ Википедија“, како на промер што пишувате за минорни криминалци.--Никола Стоіаноски 16:27, 11 август 2009 (UTC)

Едно е државен симбол, сосем друго е секуларизам, а сосем трето се пагански симболи во една христијанска црква. Повторно ќе те прашам, зошто го избриша моето уредување и дали имаш извор дека симболот на подот во црквата не е пагански? Relativefrequency (разговор) 16:30, 11 август 2009 (UTC)

Христијанството секогаш и сегаде се сплотувало со претходно постоечките (пагански) религии. Така на пример, во областите населени со луѓе кои потекнуваат од келтски племиња, (на пример: шкотска, ирска, бретања-во франција и на др. места) и денес, во католичките цркви, може да се најдат т.н. келтски крстови на кои кругот околу крстот го претставува сонцето (симбол на бог). Во Јужна Америка во голем број католички цркви може да се најде кондорот (кој на времето претставувал бог). како дел од симболите кои се јавуваат во црквите во/на некои цркви на балканов сѐ уште може да се надат богомилски симболи, така што нема потреба од возбуда и нема потреба посебно да се инсистира. значи, дискусијата ви е безпотребно трошење на време. :-) ...ајде сега да одиме по црквите и да броиме каде ќе најдеме повеќе пагански симболи! --Wikimk (разговор) 18:59, 11 август 2009 (UTC)

Па не би рекол дека секогаш христијанството се сложувало со другите религии... дури ни со самото себе (сетете се на Вартоломејската ноќ на пример). Откако симболот стои таму излишно е да го дискутираме... ама секако би се сложил со тврдењето дека е пагански... Од друга страна, кога сме веќе кај тоа, и самиот крст е пагански симбол... Тоа е тоа... -- Фичо (разговор) 19:17, 11 август 2009 (UTC)
Сепак ѕвездата не е ставена со пагански намери, туку како државни или етнички - Македонски. А тоа што на Релатив повеќе му одговара лав на лист или зелена тробојка е друга работа и сака да ги испреврти работите.--Никола Стоіаноски 19:24, 11 август 2009 (UTC)
Фичо, со сплотувањето (ако добро разбрав) повеќе мислев на правење (локални) компромиси за полесно да биде прифатено како надградба на постојната религиска симболика во даден регион. Поздрав, --Wikimk (разговор) 19:39, 11 август 2009 (UTC)
Мислам дека Филип наведе многу силни поијми. Точно е дека и крстот е пагански симбол. Ако одиме назад низ историјата. Христијанството настанало, врз основа на јудаизмот, а јудаизмот? Јудаизмот е првата монотеистичка религија, но тоа има пагански корени. Секој симбол, на почетокот бил пагански, сè додека не бил поширокоприфатен, за да добие размери и да биде симбол на една религија. Да Ви напоменам дека и рибата, лебот и виното биле, па и сè уште се христијански симболи. Христијанството има преголем број на верници, па само еден да е симболот. Во сите краишта, доаѓа до мешавина со обичаите и традицијата на староседелците, кои го прифатиле христијанството. Сетете се дека христијанството не настанало, туку така и верниците кои го примиле, не ги уништиле првобитните свои верувања, туку ги задржале и ги преточиле во прифатената религија.--Kiril Simeonovski (разговор) 20:04, 11 август 2009 (UTC)

Ново име[уреди извор]

Според уставот кој беше донесен денес, МПЦ се именува како Македонска Православна Црква - Охридска Архиепископија. Треба да ја смениме статијата со новото име. Дали да ја преименувам? --Никола Стоіаноски 18:59, 12 ноември 2009 (UTC)

Плус на нивната официјална страна пишува дека се прифатени сите амандмани, вклучувајќи ја и додавката.--Никола Стоіаноски 19:02, 12 ноември 2009 (UTC)
Така и нека биде. Амин--Р ашоAero-stub img.svg 19:07, 12 ноември 2009 (UTC)
Исто така треба да ги смениме и грбот и знамето на МПЦ-ОА. Нови имаат. --Никола Стоіаноски 19:17, 12 ноември 2009 (UTC)


Вметнување глупости[уреди извор]

Го гледам во последно време наводниот спор и се чудам како еден корисник си троши време за џабе. Тој дел за наводни критики воопшто не треба да е во статијата од две причини:

  1. апсолутно нема врска со реалноста и статија,
  2. тоа е лично истражување и мислење на ограничена група (двајца само) колумнисти, обични колумнисти и аналитичари.

Мислења на колумнисти не се релевантни и се лично мислење на поединец и според правилата на Википедија (види референцирање) се сметаат за второстепени или третостепени извори, нешто против кое беа особено бугарските корисници а сега го практикува еден од нив. Тие глупости од статијата под итно треба да се бришат бидејќи корисникот треба да знае дека не се смета сè за референца, ова е обичен нерелевантен, незначаен коментар даден во дневен весник за тема која не е директно поврзана со МПЦ.--Никола Стоіаноски 18:34, 23 април 2010 (UTC)

Во Википедија има место за секоја гледна точка. Што се однесува до релевантноста, гледам дека не сте добро запознаени, па затоа ќе ве потсетам дека Димитар Димитров е универзитетски професор на Св. Кирил и Методиј, поранешен министер за култура и поранешен амбасадор на Република Македонија во Москва. Жарко Трајановски е еден од најрелевантните политички аналитичари во Република Македонија. Минатиот месец му беше доделено признанието „Борјан Таневски“ (прв пат доделено на Денко Малевски, универзитетски професор и поранешен министер за надворешни работи) од страна на стручна жири комисија во состав - претседател Мето Јовановски и членови Ерол Ризаов и академик Али Алиу. Ако во Википедија на македонски јазик се дава место на спиритуалисти како Александар Донски, не знам зошто се бришат општествени дејци од калибарот на Димитар Димитров и Жарко Трајановски. Во што е проблемот, драги колеги?--Relativefrequency (разговор) 19:26, 23 април 2010 (UTC)
Колега, дали ги прочитавте правилата кои ви ги наведов? Не ми објаснувајте кој е и што е, видов дека и диплома со повисок степен нема никаква улога во веродостојноста на коментарите. Значи, и јас и ти знаеме кои се и што се луѓето, но не се компетентни за дискусии со религијата. Како што си кажа, тој е политички аналитичар, другиот некој дипломат и професор на се само на теологија не и што да верувам??? Дали сега да почнам и јас да барам некој на машински или електро што рекол за МПЦ или БПЦ? Вакви нерелевантни коментари и т.н. аналитички колумнисти немаат место на Википедија. Ќе ви дадам уште едно правило, за тоа што не е Википедија. Нема место за се, ова е енциклопедија и нема место на fringe theory. Тоа на бугарската ти успева, тука не. Толку, повеќе не коментирам за баналниве работи, работи кои треба веќе да ти се познати со оглед на искуството кое го имаш на Википедија, особено на бг вики.--Никола Стоіаноски 19:36, 23 април 2010 (UTC)

Добро де, не се лути. Овде сме да дискутираме и сите имаме еднаква цел. Ако имаш време, прочитај ги споменатите анализи:

  • Димитар Димитров. „Споменикот на Александар и црквата на Вранишковски“. Дневник, 27 јуни 2009. [1]
  • Жарко Трајановски. „Тикви со антички корени“, Дневник, 1 јули 2009. [2]
  • Жарко Трајановски. „Боб Марли или Александар?“, Дневник, 24 март 2010. [3]

па може да продискутираме пак во блиска иднина.--Relativefrequency (разговор) 19:56, 23 април 2010 (UTC)

MPC[уреди извор]

Ni Nelson Mandela nebi priznao Makedonsku pravoslavnu crkvu. Sam đavo je stvorio Makedonsku pravoslavnu crkvu. --94.42.176.108 (разговор) 00:10, 14 јуни 2012 (CEST)