Анатема

Од Википедија — слободната енциклопедија
Анатема, му се припишува на папата Григориј XI

Анатемацрковно проклетство, во потесна смисла на зборот. Во поширока или попроста форма, анатема се изречени зборови од страна на црковно лице (свештеник, владика, јеромонах, итн.) кои всушност означуваат проколнување, некој вид на клетва или изопштување од црквата[1][2][3].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Anathema“, Grammarist, 15 June 2011, Посетено на September 22, 2016, The main definitions of the noun anathema are (1) a detested person or thing, and (2) a formal ecclesiastical ban.
  2. „Anathema“, English Oxford Living Dictionaries, Oxford University Press, Архивирано од изворникот на September 23, 2016, Посетено на September 22, 2016
  3. „Anathema“, Merriam-Webster's Learner's Dictionary, Посетено на September 22, 2016