Јеромонах

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јеромонахот Калистрат Зографски

Јеромонах - свештеник-калуѓер во православната црква, калуѓер што може да ги врши сите свештенички активности како световниот свештеник.[1][2] Ова е прв степен, односно чин што еден монах го прима на ракополагање по ѓаконскиот чин. Само јеромонах може да биде ракоположен за епископ, додека тоа не е можно за другите свештеници.

Името потекнува од грчкиот поим ἱερεύς (hiereus) што значи „свештеник“ и зборот „монах“.

Наводи[уреди | уреди извор]