Прва охридска парохија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Прваохридска парохија — православна парохија, дел од Охридското архијерејско намесништво на Дебарско-кичевската епархија. Парохиски свештеник е Димче Ѓорѓиески (сос. 2016). Оваа парохија ја сочинува стариот дел на градот Охрид (населба Варош) под Самуиловата тврдина познат како Кале.

Цркви[уреди | уреди извор]

Ова е список на црквите во парохијата.[1] Можно е списокот да е нецелосен.

име населено место изградена слика
Црква „Св. Богородица Перивлепта“
(парохиска црква)
Охрид 1295 24 1 храм Богородица Перивлепта.jpg
Црква „Св. Софија“ Охрид 11 век Iglesia de Santa Sofía, Ohrid, Macedonia, 2014-04-17, DD 11.JPG
Црква „Св. Никола Геракомија“ Охрид 19 век Sv. Nikola Gerakomija 03.jpg
Црква „Св. Јован Канео“ Охрид 13 век Church of Saint Jovan Kaneo, Ohrid.jpg
Црква „Св. Димитриј Мироточив“ Охрид 14 век 24 2 храм св вмч Димитрия.jpg
Црква „Рождество на Пресвета Богородица“ Охрид 1993 Crkva Sv Bogorodica i Sv Petka, Ohrid, Macedonia.JPG
Црква „Св. 40 Севастополски Маченици“ Охрид среден век
Црква „Св. Никола Чудотворец“ Охрид 9 век Church of St Nicholas the Wonderworker in Ohrid 4.JPG
Црква „Св. Варвара“ Охрид 1965 Crkva Sv.Varvara Ohrid.jpg
Црква „Св. Богородица Панданос“ Охрид Sv.Bogorodica-Pandonos-Ohrid.jpg
Црква „Мали Свети Врачи“ Охрид 14 век 25 2 хр Малые свв врачи.jpg
Црква „Св. Никола Болнички“ Охрид 1313 Охридски духовно светилиште.jpg
Црква „Св. Богородица Болничка“ Охрид 1335 2011 Ochryda, Cerkiew Bogurodzicy Bolničkiej.jpg
Црква „Св. Климент Охридски“ Охрид 14 век Mal Sv. Kliment 02.JPG
Црква „Св. Константин и Елена“ Охрид 1477 Црква „Св. Константин и Елена“ - Охрид 02.JPG
Црква „Св. Климент и Пантелејмон“ Охрид 10 август 2002 St.-Panteleymon-Ohrid.JPG
Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ Охрид

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Јелена Павловска, Наташа Ниќифоровиќ и Огнен Коцевски (2011). Валентина Божиновска (уред.). Карта на верски објекти во Македонија. Менора - Скопје: Комисија за односи во верските заедници и религиозните групи. ISBN 978-608-65143-2-7.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]