Црква „Рождество на Пресвета Богородица“ - Охрид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Coat of arms of the Macedonian Orthodox Church.png
Macedonian cross.svg
Рождество на Пресвета Богородица
Sv. Bogorodica pod Kaneo.JPG

Поглед на црквата

македонска православна црква
Епархија Дебарско-кичевска
Архијерејско намесништво Охридско
Парохија Прва охридска
Местоположба

Место Охрид
Општина Охрид
Општи податоци
Архитектонски опис

Црквата Рождество на Пресвета Богородицацрква на Првата охридска парохија во Охридското архијерејско намесништво во Дебарско-кичевската епархија на Македонската православна црква. Оваа црква се наоѓа во населбата Канео и е сместена во карпа под црквата „Св. Јован Канео“.

Цркваата ,,Рождество на Пресвета Богородица“ е еднокорабна во две нивоа: едното ниво е посветено на ,,Св. Петка“ и на тоа ниво има вода, а другото ниво кое е повисоко е посветено на ,,Рождество на Пресвета Богородица“.