Пиратски кодекс

Од Википедија — слободната енциклопедија
Богатство што се дели меѓу пиратите во илустрација од Хауард Пајл.

Пиратски закон, пиратски членови или членовите на договорот биле кодекс на однесување за управување со пиратите. Група на морнари, кога стануваат пирати, изготвуваат свој код или статии, кои ги даваат правилата за дисциплина, поделба на украдените стоки, и компензација за повреди на пиратите.

Апликации[уреди | уреди извор]

Буканирите почнале да функционираат со комплет на правила кои се нарекувале Чејс партија, Чартер Партија, Правила на Брегот, или Јамајка Дисциплина. Овие на крајот станале познати како Членови на Договорот, или пиратски кодекс. Пиратските членови се движеле различно од еден капетан до друг, а понекогаш дури и од едно патување до друго, но тие генерално биле слични и вклучувале и одредби за дисциплина, спецификации за секој член на екипажот за споделување на богатство, и надомест за повреди.

Од секој член на екипажот било побарано да потпише или да остави знак на кодексот, потоа да се заколне на верност или чест. Заклетвата понекогаш била извршена врз Библијата, но луѓето на Џон Филипс бидејќи немале Библија, се заколнувале на секира.[1] Легендата вели дека и други пирати се заколнувале на прекрстени пиштоли, ножеви, или на човечки череп, или на топ. Со овој акт човекот формално бил примен во пиратскиот екипаж, со право да гласа.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Чарлс Џонсон (1724), Општа Историја на Pyrates, стр. 398.
  2. Benerson Малку (2005), Морето Rover е во Практиката: Pirate Тактики и Техники, Потомак Книги, Inc., ISBN 1-57488-910-9, стр. 34.