Вокоу

Од Википедија — слободната енциклопедија
Вокоу

Кинеско сликарство од 18 век, кое прикажува поморска битка помеѓу јапонските пирати и Кинезите.
Кинески назив
Кинески 倭寇
Јапонски назив
Канџи 倭寇 海乱鬼
Кана わこう かいらぎ
Корејски назив
Хангул 왜구
Ханча 倭寇

Вокоу ( Chinese  ; Јапонски : Wakō ; Корејски : 왜구 Ваегу ), што буквално се преведува „јапонски пирати“ или „пирати од џуџе“, биле пирати кои вршеле рација на крајбрежјето на Кина и Кореја од 13-ти до 16-от век.[1][2] Вокоу потекнува од јапонски, корејски и кинески етникуми кои варирале со текот на времето и го напаѓале копното од острови во Јапонското Море и Источно Кинеското Море.[3] Вокоу активностите во Кореја биле намалени по Договорот од Гиате во 1443 година, но продолжиле во Минг во Кина и го достигнале својот врв во текот на Џиџанг Вокоу рациите во средината на 1500-тите години, но кинеските репресии и силните падови на пирати од страна на јапонските власти, Вокоу речиси исчезнуваат до 1600-тите.

Историја[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Wakō Encyclopaedia Britannica
  2. Batten Bruce. "Gateway to Japan" 2006
  3. Kwan-wai So. Japanese piracy in Ming China, during the 16th century. Michigan State University Press, 1975. chapter 2.