Прејди на содржината

Перметрин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Перметрин
Chemical structure of permethrin
Назнаки
52645-53-1 Ок
ChEBI CHEBI:34911 Ок
ChEMBL ChEMBL1525 Ок
ChemSpider 36845 Ок
DrugBank DB04930 Ок
3Д-модел (Jmol) Слика
KEGG C14388 Ок
PubChem 40326
UNII 509F88P9SZ Ок
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед Безбојни кристали
Густина 1.19 g/cm3, solid
Точка на топење
Точка на вриење
5.5 x 10−3 ppm
Pharmacology
ATC код P03AC04
QP53AC04
Опасност
Безбедност при работа:
Главни опасности
Irritating to skin and eyes,
damaging to lungs
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Перметрин е соединение кое широко се употребува како инсектицид, акарицид и репелент на инсекти. Перметринот е избор од прва линија во третман на шуга.

Припаѓа на групата синтетски соединенија наречени пиретроиди, и делува како невротоксин, влијаејќи врз невронските мембрани преку пролонгирање на активацијата на натриумовите канали.