ATC код P03

Од Википедија — слободната енциклопедија
ATC кодови
P Антипаразитски производи, инсектициди и репеленти
Human only
P01 Антипротозоици
P02 Антелминтици
P03 Ектопаразитициди, вклучувајќи скабициди, инсектициди и репеленти
ATCvet only
QP51 Antiprotozoals
QP52 Anthelmintics
QP53 Ectoparasiticides, including insecticides and repellents
QP54 Endectocides

ATC-кодот P03 — „Ектопаразитициди, вклучувајќи скабициди, инсектициди и репеленти“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата P03 е дел од анатомската група P Антипаразитски производи, инсектициди и репеленти.[1]

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

P03A Ектопаразитициди, вклучувајќи скабициди[уреди | уреди извор]

P03AA Производи кои содржат сулфур[уреди | уреди извор]

P03AA01 Диксантоген
P03AA02 Калиум полисулфид
P03AA03 Мезулфен
P03AA04 Дисулфирам
P03AA05 Тирам
P03AA54 Дисулфирам, комбинации

P03AB Производи кои содржат хлор[уреди | уреди извор]

P03AB01 Клофенотан
P03AB02 Линдан
P03AB51 Клофенотан, комбинации

P03AC Пиретрини, вклучувајќи синтетски соединенија[уреди | уреди извор]

P03AC01 Пиретрум
P03AC02 Биоалетрин
P03AC03 Фенотрин
P03AC04 Перметрин
P03AC51 Пиретрум, комбинации
P03AC52 Биоалетрин, комбинации
P03AC53 Фенотрин, комбинации
P03AC54 Перметрин, комбинации

P03AX Други ектопаразитициди, вклучувајќи скабициди[уреди | уреди извор]

P03AX01 Бензил бензоат
P03AX02 Бакар олеинат
P03AX03 Малатион
P03AX04 Квасија
P03AX05 Диметикон
P03AX06 Бензил алкохол

P03B Инсектициди и репеленти[уреди | уреди извор]

P03BA Пиретрини[уреди | уреди извор]

P03BA01 Цифлутрин
P03BA02 Циперметрин
P03BA03 Декаметрин
P03BA04 Тетраметрин

P03BX Други инсектициди и репеленти[уреди | уреди извор]

P03BX01 Диетилтолуамид
P03BX02 Диметилфталат
P03BX03 Дибутилфталат
P03BX04 Дибутилсукцинат
P03BX05 Диметилкарбат
P03BX06 Етохексадиол

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.