Опсада на Бурса

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Опсада на Бурса
Дел од the Османлиско-византиски војни
Датум 1326
Место Бурса
Исход Османлиска победа
Завојувани страни
Византија Османлии
Команданти и водачи
непознато Осман I,
Орхан I

Опсадата на Бурса се случила во 1326 година помеѓу силите на Османлиите и Византија. Османлиите го презеле градот.