Пад на Филаделфија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Падот на Филаделфија
Дел од the Османлиско-византиски војни
Датум 1378 - 1390
Место Филаделфија, Анадолија
Исход Османлиска победа
Завојувани страни
Османлиски султанат и
Византија
Византиски Грци од Филаделфија
Команданти и водачи
Бајазит
Мануил II Палеолог
Јован VII Палеолог
непознато
Сила
непознато непознато

Падот на Филаделфија го одбележило падот на последната независна византиска христијанска населба во западниот дел на Анадолија од страна на муслиманските Турци предводени од Османлискиот султанат. Во 1378 година, византискиот цар Мануил II Палеолог ветил дека ќе го предаде градот на Османлиите, а како замена ќе очекува помош и поддршка во граѓанската војна која ја тресела Византија. Жителите на градот одбиле да се предадат на муслиманите. Градот во рацете на Османлиите паднал во 1390 година.