Прејди на содржината

Повторно заземање на Галиполе

Од Википедија — слободната енциклопедија
Заземање на Галиполе
Дел од Османлиско-византиски војни
Датум 1366
Место Галиполе
Исход Победа на Амадеус VII
Завојувани страни
Савоја Османлиско Царство Отоманско Царство
Команданти и водачи
Амадеус VII, Гроф од Савоја непознато
Сила
1,500 и 16 бродови непознато
Жртви и загуби
непознато непознато

Повторното заземање на Галиполе претставува успешен обид на Амадеус VII, Гроф од Савоја во заземањето на Галиполе од страна на Османлиите, кои пак Галиполе го држиле од 1354 година, по катастрофалниот земјотрес. Од 1354 година, година кога за првпат Турците ги преминале Дарданелите, започнал период на населнување на муслиманко население во освоените или окупираните села и градови. Галиполе бил стратешки важен центар за христијните, бидејќи Османлиите веќе се движеле во внатрешноста на Тракија. Сепак, во 1377 година Галиполе повтоно бил заземен од Турците.