Опсада на Белград (1455)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Опсада на Белград
Дел од The Османлиски војни во Европа
Датум July, 1455
Место Белград, Албанија
Исход Пораз на силите на Скендербег[1]
Moisi Arianit Golemi deserted to the Ottomans[2]
Завојувани страни
Лешка лига Османлиско Царство
Команданти и водачи
Ѓорги Аријанит Комнин
Музака Топија 
Врана Конти
Скендербег
Иса Бег
Сила
15,000; 20,000[3]
Жртви и загуби
2,000 коњица, 3,000 пешадија, 80 заробени[4] голема

Опсадата на Белград претставува дел од Османлиско-албанските војни која започнала во јули 1455 година во градот Белград (Берат), денешна Албанија.[5]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Setton, Kenneth. The Papacy and the Levant, 1204-1571: The Fifteenth Century. Amer Philosophical Society. стр. 192. Посетено на 3 April 2012. On 26 July 1455 an Albanian army of 14,000 men, including Catalan contingents sent by Alfonso V of Naples was badly defeated at Berat Укажано повеќе од еден |author= и |last= (help)
  2. Matkovski, Aleksandar (1983). Отпорот во Македонија во времето на турското владеење: Буни и востанија. Misla. стр. 88. Овој голем пораз бил придружен и со предавството на Мојсеј Големи, кој поминал на страната на Турците. Укажано повеќе од еден |author= и |last= (help); |access-date= бара |url= (help)
  3. Demetrio Franco p. 318.
  4. Franco p. 318.
  5. Scanderbeg: From Ottoman Captive to Albanian Hero by Harry Hodgkinson, page 134