Онхоцеркијаза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Онхоцеркијаза
Onchocerca volvulus emerging from a black fly.jpg
An adult black fly with the parasite Onchocerca volvulus coming out of the insect's antenna, magnified 100x
Класификација и надворешни извори
Специјалност заразна болест[*]
МКБ-10 B73
МКБ-9 125.3
DiseasesDB 9218
eMedicine med/1667 oph/709
MeSH D009855
Esculaap4.svg     Ве молиме, обрнете внимание на ова важно предупредување
во врска со темите од областа на медицината (здравјето).Онхоцеркијаза, позната како речно слепило и Роблесова болест, е болест предизвикана од инфекција со нематоден црв Onchocerca volvulus.[1] Симптомите вклучуваат неподносливо чешање, поткожни грутки и слепило.[1] Ова е втор најчест причинител за слепило кој се должи на инфекција по трахомата.[2]

Причинител и дијагноза[уреди | уреди извор]

Нематодниот црв се пренесува преку убоди од црна мува од родот Simulium.[1] Потребни се повеќе убоди пред да настане инфекцијата.[3] Мувите живеат покрај реките, па оттаму доаѓа името на болеста.[2] Кога ќе влезе во човекот, црвот создава ларва која излегува на површината од кожата.[1] На овој начин ќе ја инфицира следната црна мува која ќе му направи убод на човекот.[1] Постојат повеќе начини за дијагноза, вклучувајќи: биопсија на кожата со нормален физиолошки раствор и чекање ларвата да излезе и проверка на очите за појава на ларви, и преглед на поткожните грутки за присуство на возрасни црви.[4]

Превенција и лекување[уреди | уреди извор]

Не постои вакцина против болеста.[1] Превенцијата вклучува избегнување на убоди од муви.[5] Тука може да се опфати употребата на средство против инсекти и соодветна облека.[5] Потоа, се прави напор да се намали популацијата на муви со прскање инсектициди.[1] Со лекување на цели групи луѓе двапати годишно се прави напор да се отстрани болеста на неколку места во светот. [1] Заразените се лекуваат со лекот ивермектин, кој се дава на секои шест до дванаесет месеци.[1][6] Лекот ги уништува ларвите, но не и возрасните црви.[7] Лекот доксициклин, кој ги убива поврзаните бактерии наречени Wolbachia, ги ослабува црвите, па некои го препорачуваат за употреба.[7] Можно е и хируршко отстранување на поткожните грутки.[6]

Епидемиологија и историја[уреди | уреди извор]

Од 17 до 25 милиони луѓе се заразени со речно спелипо, а околу 800.000 луѓе делумно го имаат изгубено видот.[3][7] Повеќето инфекции се појавуваат во Екваторијална Африка, но има и пријавени случаи во Јемен и во изолираните области на Централна и Јужна Америка.[1] Во 1915 година, докторот Родолфо Роблес бил првиот кој го поврзал црвот со очната болест.[8] Во Светската здравствена организација ја нарекуваат запоставена тропска болест.[9]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 1,9 „Onchocerciasis Fact sheet N°374“. World Health Oragnization. март 2014. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs374/en/. посет. 20 март 2014 г. 
  2. 2,0 2,1 „Onchocerciasis (also known as River Blindness)“. Parasites. CDC. 21 мај 2013. http://www.cdc.gov/parasites/onchocerciasis/. посет. 20 март 2014 г. 
  3. 3,0 3,1 „Parasites – Onchocerciasis (also known as River Blindness) Epidemiology & Risk Factors“. CDC. 21 мај 2013. http://www.cdc.gov/parasites/onchocerciasis/epi.html. посет. 20 март 2014 г. 
  4. „Onchocerciasis (also known as River Blindness) Diagnosis“. Parasites. CDC. 21 мај 2013. http://www.cdc.gov/parasites/onchocerciasis/diagnosis.html. посет. 20 март 2014 г. 
  5. 5,0 5,1 „Onchocerciasis (also known as River Blindness) Prevention & Control“. Parasites. CDC. 21 мај 2013. http://www.cdc.gov/parasites/onchocerciasis/prevent.html. посет. 20 март 2014 г. 
  6. 6,0 6,1 Murray, Patrick (2013). Medical microbiology (7th издание). Philadelphia: Elsevier Saunders. стр. 792. ISBN 9780323086929. http://books.google.ca/books?id=RBEVsFmR2yQC&pg=PA792. 
  7. 7,0 7,1 7,2 Brunette, Gary W. (2011). CDC Health Information for International Travel 2012 : The Yellow Book. Oxford University Press. стр. 258. ISBN 9780199830367. http://books.google.ca/books?id=5vCQpr1WTS8C&pg=PA258. 
  8. Lok, James B.; Walker, Edward D.; Scoles, Glen A. (2004). „9. Filariasis“. Medical entomology (Revised издание). Dordrecht: Kluwer Academic. стр. 301. ISBN 9781402017940. http://books.google.ca/books?id=C7OxOqTKYS8C&pg=PA301. 
  9. Reddy M, Gill SS, Kalkar SR, Wu W, Anderson PJ, Rochon PA (октомври 2007 г). Oral drug therapy for multiple neglected tropical diseases: a systematic review. „JAMA“ том  298 (16): 1911–24. doi:10.1001/jama.298.16.1911. PMID 17954542. http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?doi=10.1001/jama.298.16.1911.