Огист Шарлоа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Откриени астероиди: 99
267 Tirza 27 мај 1887
272 Antonia 4 февруари 1888
277 Elvira 3 мај 1888
282 Clorinde 28 јануари 1889
283 Emma 8 февруари 1889
284 Amalia 29 мај 1889
285 Regina 3 август 1889
289 Nenetta 10 март 1890
293 Brasilia 20 мај 1890
294 Felicia 15 јули 1890
296 Phaëtusa 19 август 1890
297 Caecilia 9 септември 1890
298 Baptistina 9 септември 1890
300 Geraldina 3 октомври 1890
302 Clarissa 14 ноември 1890
305 Gordonia 16 февруари 1891
307 Nike 5 март 1891
310 Margarita 16 мај 1891
311 Claudia 11 јуни 1891
312 Pierretta 28 август 1891
314 Rosalia 1 септември 1891
316 Goberta 8 септември 1891
317 Roxane 11 септември 1891
318 Magdalena 24 септември 1891
319 Leona 8 октомври 1891
327 Columbia 22 март 1892
331 Etheridgea 1 април 1892
336 Lacadiera 19 септември 1892
337 Devosa 22 септември 1892
338 Budrosa 25 септември 1892
344 Desiderata 15 ноември 1892
345 Tercidina 23 ноември 1892
346 Hermentaria 25 ноември 1892
347 Pariana 28 ноември 1892
348 May 28 ноември 1892
349 Dembowska 9 декември 1892
350 Ornamenta 14 декември 1892
354 Eleonora 17 јануари 1893
355 Gabriella 20 јануари 1893
356 Liguria 21 јануари 1893
357 Ninina 11 февруари 1893
358 Apollonia 8 март 1893
359 Georgia 10 март 1893
360 Carlova 11 март 1893
361 Bononia 11 март 1893
362 Havnia 12 март 1893
363 Padua 17 март 1893
364 Isara 19 март 1893
365 Corduba 21 март 1893
366 Vincentina 21 март 1893
367 Amicitia 19 мај 1893
368 Haidea 19 мај 1893
370 Modestia 14 јули 1893
371 Bohemia 16 јули 1893
372 Palma 19 август 1893
373 Melusina 15 септември 1893
374 Burgundia 18 септември 1893
375 Ursula 18 септември 1893
376 Geometria 18 септември 1893
377 Campania 20 септември 1893
378 Holmia 6 декември 1893
379 Huenna 8 јануари 1894
380 Fiducia 8 јануари 1894
381 Myrrha 10 јануари 1894
382 Dodona 29 јануари 1894
383 Janina 29 јануари 1894
388 Charybdis 7 март 1894
389 Industria 8 март 1894
395 Delia 30 ноември 1894
396 Aeolia 1 декември 1894
397 Vienna 19 декември 1894
398 Admete 28 декември 1894
400 Ducrosa 15 март 1895
402 Chloë 21 март 1895
403 Cyane 18 мај 1895
404 Arsinoë 20 јуни 1895
405 Thia 23 јули 1895
406 Erna 22 август 1895
409 Aspasia 9 декември 1895
410 Chloris 7 јануари 1896
411 Xanthe 7 јануари 1896
414 Liriope 16 јануари 1896
416 Vaticana 4 мај 1896
423 Diotima 7 декември 1896
424 Gratia 31 декември 1896
425 Cornelia 28 декември 1896
426 Hippo 25 август 1897
427 Galene 27 август 1897
429 Lotis 23 ноември 1897
430 Hybris 18 декември 1897
431 Nephele 18 декември 1897
432 Pythia 18 декември 1897
437 Rhodia 16 јули 1898
438 Zeuxo 8 ноември 1898
441 Bathilde 8 декември 1898
451 Patientia 4 декември 1899
453 Tea 22 февруари 1900
498 Tokio 2 декември 1902
537 Pauly 7 јули 1904

Огист Оноре Шарлоа (француски: Auguste Honoré Charlois; 26 ноември 1864 – 26 март 1910) — француски астроном кој открил вкупно 99 астероиди работејќи во Ница.

Првиот астероид што го открил бил 267 Тирза во 1887 г. Го фотографиал 433 Ерос истата вечер кога е откриен од Густав Вит, не не можел да го објави откритието побргу од него.

Кон 1891 г. Макс Волф ја вовел астрофотографијата како метод на забележување на астероиди, и со тоа драстично ја забрзал стапката на нивното откривање. Со ова, Волф и Шарлоа независно откриле многу повеќе астероиди отколку што би било можно со просто набљудување преку телескоп.

На возраст од 46 години Шарлоа бил убиен од братот на првата жена, кој сакал да му се освети бидејќи се преженил. За ова бил осуден на доживотна тешка робија во Нова Каледонија.

Во негова чест е наречен астероидот 1510 Шарлоа.


[[Категорија:Починати во 1910}} година]]