410 Хлорида

Од Википедија — слободната енциклопедија
410 Хлорида
Откривање
ОткривачОгист Шарлоа
Откриено7 јануари 1896 година
Ознаки
Изговор/ˈklɔərs/
Наречена по
Хлорида
1896 CH
Главен појас (Хлорис)
Орбитални особености
Епоха 31 јули 2016 година (ЈД 2457600,5)
Параметар на неодреденост 0
Лак на набљудување105.91 yr (38683 д)
Афел3.38204 ае (505.946 )
Перихел2.0659 ае (309.05 Gм)
2.72395 ае (407.497 Gм)
Занесеност0.24159
4.50 година (1642.1 г)
125.79°
0° 13м 9.228с / ден
Наклон10.963°
96.940°
172.945°
Физички особености
Димензии123,57 ± 5,4115.55 ± 8.22 kм
Маса(6.24 ± 0.30) × 1018
Средна густина
7.72 ± 1.69 g/cm3
32.50 h (1.354 d)
0,044 ± 0,007
C
8.30 

410 Хлорида (ознака за мала планета: 410 Хлорида) е многу голем главен појас астероид кој бил откриен од Август Шарлоа на 7 јануари 1896 година, во Ница[1].

Тој е класифициран како C-тип на астероид и веројатно е составен од примитивен јаглероденацеозен материјал.

Спектарот на астероидот покажува докази за водена промена. Тоа е имењак на семејството Хлорис астероиди.

Фотометриски на овој астероид направен во 1979 година даде светлинска крива со период од 32,50 часа со варијација на осветленоста од 0,28 во магнитуда.

Орбита на астероидот 410 Хлорида и неговата положба во Сончевиот Систем

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]