Прејди на содржината

Области во Египет

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на областите во Египет

Египет е поделен на 27 области или „мухафази“ (арапски: محافظات). Секоја област има свој управник, назначен од претседателот на државата, кој има право и да го разреши по свое наоѓање. Највеќето области имаат густина на населението поголема од 1.000 жит/км2, додека трите најголеми имаат густина помала од 2 жит/км2.

Областите можат да бидат наполно градски или градско-селски. Селските имаат региони или „маркази“, а градските немаат, поради тоа што самата оваа единица подразбира збир од села. Кај најголемите градови, областа може да опфаќа само еден град, како што е случај со Каиро и Александрија. Така, овие градови-области се поделени само на окрузи (населби). Каиро има 23 окрузи, а Александрија има 6.

Селските области во Горен Египет и долж Суецкиот Канал го носат името на нивните административни центри, додека пак оние во делтата на Нил и пустинските предели имаат самостојни називи (со исклучок на Кафр ел-Шејх, Дамиета и Матрух).

Список на области[уреди | уреди извор]

Области во Египет[1]
Бр. Област Површина (км2) Население (2006) Население (2012) Админ. центар
1 Александрија &100000000000023000000002.300 &100000000041238690000004.123.869 &100000000045090000000004.509.000 Александрија
2 Асван &1000000000006272600000062.726 &100000000011864820000001.186.482 &100000000013230000000001.323.000 Асван
3 Асјут &1000000000001372000000013.720 &100000000034449670000003.444.967 &100000000038880000000003.888.000 Асјут
4 Бухејра &100000000000098260000009.826 &100000000047472830000004.747.283 &100000000053270000000005.327.000 Даманхур
5 Бени Суејф &1000000000001095400000010.954 &100000000022916180000002.291.618 &100000000025970000000002.597.000 Бени Суејф
6 Каиро &100000000000030850000003.085 &100000000084718590000008.471.859 &100000000087620000000008.762.000 Каиро
7 Дакахлија &100000000000035380000003.538 &100000000049899970000004.989.997 &100000000055590000000005.559.000 Мансура
8 Дамиета &10000000000000910000000910 &100000000010973390000001.097.339 &100000000012400000000001.240.000 Дамиета
9 Фајум &100000000000060680000006.068 &100000000025110270000002.511.027 &100000000028820000000002.882.000 Фајум
10 Гарбија &100000000000019420000001.942 &100000000040113200000004.011.320 &100000000044390000000004.439.000 Танта
11 Гиза &1000000000001318400000013.184 &100000000057245450000005.724.545 &100000000069790000000006.979.000 Гиза
12 Исмаилија &100000000000050670000005.067 &10000000000953006000000953.006 &100000000010770000000001.077.000 Исмаилија
13 Кафр ел-Шејх &100000000000034670000003.467 &100000000026202080000002.620.208 &100000000029400000000002.940.000 Кафр ел-Шејх
14 Матрух &10000000000166563000000166.563 &10000000000323381000000323.381 &10000000000389000000000389.000 Мерса Матрух
15 Миња &100000000000022620000002.262 &100000000041662990000004.166.299 &100000000047010000000004.701.000 Миња
16 Минуфија &100000000000024990000002.499 &100000000032704310000003.270.431 &100000000036570000000003.657.000 Шибин ел-Ком
17 Нова Долина &10000000000440098000000440.098 &10000000000187263000000187.263 &10000000000208000000000208.000 Харга
18 Северен Синај &1000000000002756400000027.564 &10000000000343681000000343.681 &10000000000395000000000395.000 Ариш
19 Порт Саид &100000000000013450000001.345 &10000000000570603000000570.603 &10000000000628000000000628.000 Порт Саид
20 Каљубија &100000000000011240000001.124 &100000000042516720000004.251.672 &100000000047540000000004.754.000 Бенха
21 Кена &100000000000089800000008.980 &100000000030016810000003.001.681 &100000000028010000000002.801.000 Кена
22 Црвено Море &10000000000120000000000120.000 &10000000000288661000000288.661 &10000000000321000000000321.000 Хургада
23 Шаркија &100000000000049110000004.911 &100000000053540410000005.354.041 &100000000060100000000006.010.000 Заказик
24 Сохаг &1000000000001121800000011.218 &100000000037472890000003.747.289 &100000000042110000000004.211.000 Сохаг
25 Јужен Синај &1000000000003127200000031.272 &10000000000150088000000150.088 &10000000000159000000000159.000 Ет-Тур
26 Суец &100000000000090020000009.002 &10000000000512135000000512.135 &10000000000576000000000576.000 Суец
27 Луксор &100000000000029600000002.960 &10000000000457286000000457.286 &100000000010640000000001.064.000 Луксор
Вкупно 996.602,6 72.798.031 81.396.247

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Централен завод за јавна мобилизација и статистика (CAPMAS), 2011 и 2012 г.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]