Лаијаи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на пајонските племиња.

Лаијаи или Леанципајонско племе кое живеело во Пајонија по текот на реката Струма во IV век п.н.е. Лаенците не биле дел од Пајонското кралство, туку останале независно племе надвор од границите. Монетите на Лаенците биле со слаба изработка и се претпоставува дека биле имитација на подобро изработени монети од околните пајонски племиња. Денес не е познато дали ова племе било освоено од Филип II Македонски или Александар Македонски, иако околните племиња биле во сојузништво со Македонија.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Arrian. Anabasis, 1.16.3.

Поврзано[уреди | уреди извор]