Добери

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на пајонските племиња.

Доберите ― палеобалканска популација од пајонската група племиња[1][2] кое живеело во Пајонија.

Ги споменал Херодот во 5 век п.н.е. Нивната територија се лоцира на просторите северно од планината Пангај и источно од средниот тек на реката Вардар. Центар на нивната племенска организација бил градот Добер, чија локација не е точно утврдена. Најверојатно, се наоѓал источно од реката Вардар на локалитетот Исар, Марвинци.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. The Histories (Penguin Classics) by Herodotus, John M. Marincola, and Aubery de Selincourt, ISBN 0-14-044908-6, 2003, page 452: "... Then he passed through the country of the Doberes and Paeoplae (Paeonian tribes living north of Pangaeum) ..."
  2. 2,0 2,1 д-р Стојан Киселиновски и др. (2000). Македонски историски речник. Скопје: ИНИ. стр. 161. ISBN 9989-624-46-1. Недостасува |author1= (help)

Поврзано[уреди | уреди извор]