Прејди на содржината

Кунрад Јакоб Теминк

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кунрад Јакоб Теминк
Роден(а)31 март 1778(1778-03-31)
Амстердам
Починал(а)30 јануари 1858 (возраст: 79)
Лајден
ДржавјанствоХоландија
Полињазоологија
УстановиПриродонаучен музеј — Лајден
Значајни студентиХерман Шлегел
Авторска кратенка (зоо.)Temminck

Кунрад Јакоб Теминк (холандски: Coenraad Jacob Temminck; 31 март 177830 јануари 1858) — холандски аристократ и зоолог.[1]

Бил првиот директор на Природонаучниот музеј во Лајден од 1820, па сè до неговата смрт. Неговото дело „Орнитолошки прирачник“ (Manuel d'ornithologie, ou Tableau systématique des oiseaux qui se trouvent en Europe, 1815) долги години било стандардна литература за птиците во Европа. Од татко му наследил голема збирка на примероци на птици, кој бил благајник на Холандската источноиндиска компанија. Во 1831 г. е избран за странски член на Кралската шведска академија на науките.

Покрај останатите дела, Теминк е автор на Histoire naturelle générale des Pigeons et des Gallinacées (1813–1817), Nouveau Recueil de Planches coloriées d'Oiseaux (1820–1839) и е одговорен за содржината за цицачи во делото „Јапонска фауна“ (Fauna japonica, 1844–1850) на Филип Франц фон Зиболд.

Во XIX век, во чест на Теминк се наречени голем број на животни. Голем број од називите се користат и денес.

Делумна библиографија

[уреди | уреди извор]

Еве некои научни трудови на Теминк:

 • Las Posesiones holandesas en el Archipiélago de la India. Manila 1855.
 • Esquisses zoologiques sur la côte de Guiné ... le partie, les mammifères. Brill, Leiden 1853.
 • Coup-d'oeil général sur les possessions néerlandaises dans l'Inde archipélagique. Arnz, Leiden 1846–49.
 • Nouveau recueil de planches coloriées d'oiseaux. Levrault, Paris 1838.
 • Monographies de mammalogie. Dufour & d'Ocagne, Paris, Leiden 1827–41.
 • Atlas des oiseaux d'Europe, pour servir de complément au Manuel d'ornithologie de M. Temminck. Belin, Paris 1826–42.
 • Nouveau recueil de planches coloriées d'oiseaux, pour servir de suite et de complément aux planches enluminées de Buffon. Dufour & d'Ocagne, Paris 1821.
 • Observations sur la classification méthodique des oiseaux et remarques sur l'analyse d'une nouvelle ornithologie élémentaire. Dufour, Amsterdam, Paris 1817.
 • Manuel d'ornithologie  ou  Tableau systématique des oiseaux qui se trouvent en Europe. Sepps & Dufour, Amsterdam, Paris 1815–40.
 • Histoire naturelle générale des pigeons et des gallinacés. Sepps, Amsterdam 1808–15.
 1. Gasso Miracle, M.E. 2008 The significance of Temminck's work on biogeography: Early nineteenth century natural history in Leiden, the Netherlands. Journal of the History of Biology 41(4):677–716

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]
 • Fauna Japonica Архивирано на 26 октомври 2014 г. — Универзитет во Кјото
 • Erwin Stresemann, Analyse von C. J. Temmincks "Catalogue systématique" (1807), Zoologische Mededelingen Vol. 31, 1953, p. 319–331 PDF
 • A.J.P. Raat, Alexander von Humboldt and Coenraad Jacob Temminck, Zoologische Bijdragen, Vol. 21, 1976, p. 19–38 [1]
 • BHL Esquisses zoologiques sur la côte de Guiné .. le partie, les mammifères.Leiden :E.J. Brill,1853.
 • BHL Iconographie ornithologique ou nouveau recueil général de planches peintes d'oiseaux Paris :Chez Friedrich Klincksieck 1845-1849