Крлук

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Крлук
Рачно насликаниот примерок на поемата „Пастирот“ од Вилијам Блејк претставува идилична сцена каде пастирот го гледа своето стадо со крлук. Оваа слика претставува копија Б, испечатена и насликана во 1789 година која денес се наоѓа во Конгресната библиотека. [1]

Крлук или криваковчарски стап свиткан на крајот со кој се фаќаат овците за ногата[2][3].

Овците може да се хранат на пасишта кои се несоодветни за крупниот добиток или за земјоделие, вклучувајќи ги и планинските терени. Искористувањето на овие пасишта довело до сезонска селидба на стоката. Јакиот, повеќенаменски стап се користел за одржување рамнотежа, испитување на опасни грмушки и за одбрана од напади на животни. Главната намена на кривакот е фаќање на овци.

Симболична употреба[уреди | уреди извор]

Крлук и цеп на ковчегот на Тутанкамон

Крлукот се употребувал како религиозен симбол (особено во тешки прилики), вклучувајќи го епископскиот жезол

Музата на комедијата во грчката митологија, Талија, вообичаено била претставувана како држи крлук.

Крлукот и цепот (земјоделска алатка) биле фараонски обележја на авторитет.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Morris Eaves, Robert N. Essick, and Joseph Viscomi (уред.). „Songs of Innocence, copy B, object 4 (Bentley 5, Erdman 5, Keynes 5) "The Shepherd". William Blake Archive. 
  2. Кривак на Дигиталниот речник на македонскиот јазик
  3. Крлук на Дигиталниот речник на македонскиот јазик

Надворешни врски[уреди | уреди извор]