Коста Миличевиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Коста Миличевиќ

 

Коста Миличевиќ на смртна постела (цртеж Живорад Настасијевиќ ).

Коста Миличевиќ (Врака кај Скадар, 3 јуни 1877-Белград, 12 февруари 1920 година) бил српски сликар.

Биографија[уреди | уреди извор]

Роден е во свештеничка фамилија, во селото Враки кај Скадар. По пристигнувањето во Белград, тој бил прва генерација ученик во уметничкото училиште „Цирил Кутљик“. Со себе од Скадар ја понел „Александрида“, еден од најстарите илустрирани српски ракописи, најверојатно напишан во XIV век.[1] Со многу тешки финансиски услови, студирал во Прага, Виена, а подоцна и во Минхен. Прво учествувал во Првата светска војна како војник, а подоцна и како воен сликар на Врховната команда на Крф. Бил учител во вечерното занаетчиско училиште и член на „Лада“. Тој починал на 12 февруари, според некои извори два дена порано, во 1920 година во Белград.[2]

Во опусот на Коста Миличевиќ, Лазар Трифуновиќ издвојува четири периоди: школски (1895—1908), Белградски (1909—1914), Велешки (1915) и Крфски (1916—1920). На почетокот, во школскиот период на уметничко формирање, бил приврзаник на отцепувањето, па во тој дух го насликал иконостасот во Железник, како и неколку српски предели. Следувал белградскиот период откако Миличевиќ имал можност да се запознае со сликите на Надежда Петровиќ и Милан Миловановиќ. Тој по овој период го напуштил академскиот стил, така што целиот овој дел од неговиот опус е обележан со потрагата по лична уметничка експресија, која конечно ја нашол во густа пастата намачкана боја и мрежа од дамки, што наликувале на импресионистички процес. Тоа најмногу се забележувало во циклусот слики создадени во колонијата во Савинац (Црква Савинац, Пролет).

Познати се само пет слики од следниот, велешки период, кои биле создадени додека Миличевиќ се борел во војната и во кои бил целосно воспоставен балансот меѓу светлината, бојата и формата. Оваа рамнотежа била изразена во сликите создадени на Крф, каде средоземното сонце станало силна инспирација за уметникот. Пејсажите создадени на Крф претставувале афирмација на српскиот импресионизам.

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 

  1. Сребро, Миливој Т. (2018). Време читања и време „учитавања”. Београд: Филолошки факултет Универзитета у Београду. стр. 221–240.
  2. Čvokić, Dimitrije (2020-05-21). „Анализа ситуације и предвиђања у вези са епидемијом САРС-КоВ-2 вируса у Републици Српској на дан 27. мај 2020“. dx.doi.org. Посетено на 2022-02-08.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]