Корисник:INkubusse/Администрација

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Кратенки:
ВП:ИНАД

Заради огромната потреба од средување на администрацијата на македонската Википедија, составив табела со имињата на главните поткатегории во категоријата Категорија:Википедија:Администрација/en:Category:Wikipedia administration, како и некои поважни страници од именскиот простор „Википедија“ и „Помош“. Од лево се дадени имињата на категориите на англиската Википедија, а десно соодветните преводи на македонски. Страниците што не се категории имаат ѕвездичка (*) пред нив.

Сите се добредојдени да учествуваат во дискусијата за категориите и да придонесат во именувањето. Сепак, подобро е да сте запознаени со темата, односно со категоријата и нејзината намена. Ве молам не менувајте ништо, пред претходно да дискутирате за тоа на страницата за разговор!

Откако се решат овие основни проблеми, следуваат поважните страници од именскиот простор „Википедија“, особено оние Policies и Guidelines.

Важно[уреди | уреди извор]

Главната категорија во системот на категории на Википедија на македонски јазик (различно од en.вики) е Категорија:Содржина (en:Category:Contents). Категорија:Содржина се дели на Категорија:Енциклопедија и Категорија:Проект. Категорија:Енциклопедија содржи работи што се дел од енциклопедијата (очигледно), односно категории и статии наменети за читателите, а Категорија:Проект содржи ТЕХНИЧКИ работи што служат за одржување на проектот, односно категории и страници на проектот наменети САМО за уредувачите. Е сега, во Категорија:Проект има една Категорија:Википедија:Администрација која е нешто како главна категорија за сите работи што спаѓаат под администрација.

Оваа страница се занимава само со делот Администрација.

Постои и список на поимите што се сретнуваат низ содржината на Категорија:Википедија:Администрација: Корисник:INkubusse/Администрација/Список на поими.

Колони[уреди | уреди извор]

 • Англиски: име и врска до категоријата на англиската Википедија
 • Македонски: име (превод) и врска до правилната категорија на македонската Википедија
 • Превод: ако категоријата е соодветно преведена и нема никакво двоумење, треба да стои знак за штиклирање; ако има било какво двоумење за името, треба да стои знак икс
 • Средена: ако името на категоријата е договорено, дали категоријата е средена, односно дали е правилно категоризирана и има соодветно објаснување и шаблони. Треба да стои знак за штиклирање за „средена“, а знак икс за „несредена“.
 • Грешна: ако веќе постои друга категорија што соодветствува на оваа категорија, но со грешно име, треба да стои знак икс (✗) и врска до неправилната категорија; ако нема таква грешна категорија, треба да стои „нема“
 • Коментари: ако има било какви проблеми со македонската категорија, тука треба да се дадат коментари (на пример, кој дел од името е проблематичен или алтернативи за името)
Англиски Македонски Превод Средена Грешна Коментари
Category:Wikipedia administration Категорија:Википедија:Администрација ДаД ДаД X грешната е избришана.
Category:Wikipedia adminship Категорија:Википедија:Администраторство ДаД ДаД X
Category:Wikipedia article lists Категорија:Википедија:Списоци на статии ДаД ДаД нема
Category:Wikipedia basic information Категорија:Википедија:Основни информации ДаД ДаД нема
Category:Wikipedia blocking Категорија:Википедија:Блокирање ДаД ДаД нема
Category:Wikipedia bots Категорија:Википедија:Ботови ДаД ДаД X пријавете ако има грешни категории
Category:Categories Категорија:Категории ДаД ДаД нема
Category:Wikipedia categorization Категорија:Википедија:Категоризација ДаД ДаД нема решено со дискусија[1]
Category:Wikipedia collaborations Категорија:Википедија:Соработки ДаД ДаД X надворешна дискусија[2]
Category:Wikipedia copyright Категорија:Википедија:Авторско право ДаД ДаД X решено со дискусија[3]
Category:Disambiguation Категорија:Појаснување ДаД ДаД нема родителска категорија
Category:Disambiguation pages Категорија:Страници за појаснување ДаД ДаД нема надворешна дискусија[2]
Category:Wikipedia discussion Категорија:Википедија:Разговори ДаД ДаД нема
Category:Wikipedia dispute resolution Категорија:Википедија:Решавање на спорови ДаД ДаД нема решено со дискусија[4]
Category:Wikipedia editing Категорија:Википедија:Уредување ДаД ДаД нема
Category:Wikipedia featured content Категорија:Википедија:Избрана содржина ДаД ДаД нема решено со дискусија[5]
Category:Wikipedia features Категорија:Википедија:Можности ДаД ДаД нема П:превод? О: океј е. -B.
*Wikipedia:Namespace *Википедија:Именски простор ДаД НеН нема
Category:Wikipedia help Категорија:Википедија:Помош ДаД НеН X
*Help:Contents *Помош:Содржина ДаД НеН нема
Category:Wikipedia how-to Категорија:Википедија:Како-да?
Категорија:Водичи за Википедија?
НеН НеН нема дискусија во тек
Category:Wikipedia logs Категорија:Википедија:Дневници ДаД НеН нема решено со дискусија[6]
Category:Main Page Категорија:Главна страница ДаД ДаД X
нема
Category:Wikipedia maintenance Категорија:Википедија:Одржување ДаД ДаД X
Category:Wikipedia deletion Категорија:Википедија:Бришење ДаД ДаД нема
Category:Wikipedia media files Категорија:Википедија:Податотеки ДаД НеН ??? решено со дискусија[7]
Category:Wikipedia images Категорија:Википедија:Слики ДаД ДаД X дали постојат уште грешни?
Category:MediaWiki Категорија:МедијаВики ДаД ДаД нема
Category:Wikipedia noticeboards Категорија:Википедија:Огласни табли ДаД НеН нема решено со дискусија[8]
Category:Wikipedia page protection Категорија:Википедија:Заштитување на страници ДаД НеН X решено со дискусија[9]
грешната има содржина
Category:Wikipedia policies and guidelines Категорија:Википедија:Начела и напатствија ДаД ДаД X, X policy=начело[10]
Category:Wikipedia conduct policy Категорија:Википедија:Начела за поведение
Категорија:Википедија:Начела за однесување
Категорија:Википедија:Принципи за однесување
ДаД НеН нема надворешна дискусија[2]
Category:Wikipedia content policy Категорија:Википедија:Начела за содржина
Категорија:Википедија:Принципи за содржина
ДаД НеН нема надворешна дискусија[2]
Category:Wikipedia deletion policy Категорија:Википедија:Начела за бришење
Категорија:Википедија:Принципи за бришење
ДаД НеН нема policy=начело[10]
Category:Wikipedia guidelines Категорија:Википедија:Напатствија ДаД ДаД нема
Category:Wikipedia behavioral guidelines Категорија:Википедија:Напатствија за однесување ДаД НеН нема
Category:Wikipedia content guidelines Категорија:Википедија:Напатствија за содржина ДаД НеН нема
Category:Wikipedia editing guidelines Категорија:Википедија:Напатствија за уредување ДаД ДаД нема
Category:Wikipedia naming conventions Категорија:Википедија:Именување на статии
Категорија:Википедија:Конвенции за именување
ДаД НеН X решено со дискусија[11]
Category:Wikipedia notability guidelines Категорија:Википедија:Напатствија за значајност ДаД НеН нема решено со дискусија[12]
Category:Wikipedia style guidelines Категорија:Википедија:Напатствија за стилот
Категорија:Википедија:Напатствија за стил
ДаД ДаД X решено со дискусија[13]
*Wikipedia:List of guidelines *Википедија:Список на напатствија ДаД НеН X list -> список
Category:Wikipedia policy Категорија:Википедија:Начела ДаД ДаД X договорено е „начела“[10]
*Wikipedia:List of policies *Википедија:Список на начела ДаД НеН X list -> список
Category:WikiProjects Категорија:ВикиПроекти ДаД ДаД нема треба да се средат поткатегориите
Category:Wikipedia redirects Категорија:Википедија:Пренасочувања
Категорија:Пренасочувања
ДаД НеН X установено име; грешната има содржина
Category:Wikipedia related projects Категорија:Википедија:Сродни проекти
Категорија:Википедија:Поврзани проекти
ДаД НеН X надворешна дискусија[2]
грешната е средена
Category:Wikipedia sources Категорија:Википедија:Извори ДаД НеН установен израз
грешната има содржина
Category:Wikipedia vandalism Категорија:Википедија:Вандализам ДаД НеН нема установено име
Category:Wikipedia templates Категорија:Википедија:Шаблони ДаД НеН X грешната има купишта содржина
Category:Wikipedia template management Категорија:Википедија:Управување со шаблони ДаД ДаД нема
Category:Wikipedia template categories Категорија:Википедија:Категории за шаблони
Категорија:Категории за шаблони
ДаД НеН X треба само да се
префрли ОГРОМНАТА содржината
Category:Wikipedia utility templates Категорија:Википедија:Наменски шаблони
Категорија:Википедија:Помошни шаблони
Категорија:Википедија:Полезни шаблони
ДаД НеН X решено со дискусија[14]
Category:Wikipedia help templates Категорија:Википедија:Шаблони за помош ДаД НеН нема решено со дискусија[15]
Category:Wikipedia tools Категорија:Википедија:Алатки ДаД ДаД нема
Category:Wikipedia user conduct Категорија:Википедија:Корисничко поведение
Категорија:Википедија:Однесување на корисниците
ДаД ДаД X надворешна дискусија[2]
Category:Wikipedia in the media Категорија:Википедија во медиумите ДаД НеН X надворешна дискусија[2]
Category:Wikipedia requests Категорија:Википедија:Барања ДаД ? нема надворешна дискусија[2]
Category:Wikipedians Категорија:Википедијанци ДаД ДаД нема установен израз

Видете исто така[уреди | уреди извор]

Белешки[уреди | уреди извор]

 1. Разговор со корисник:INkubusse/Администрација#Category:Wikipedia categorization ([1])
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 Учесници: Корисник:Bjankuloski06, Корисник:Brainmachine и Корисник:INkubusse
 3. Разговор со корисник:INkubusse/Администрација#Category:Wikipedia copyright ([2])
 4. Разговор со корисник:INkubusse/Администрација#Wikipedia dispute resolution ([3])
 5. Разговор со корисник:INkubusse/Администрација#Wikipedia featured content ([4])
 6. Разговор со корисник:INkubusse/Администрација#Wikipedia logs ([5])
 7. Разговор со корисник:INkubusse/Администрација#Media files ([6])
 8. Разговор со корисник:INkubusse/Администрација#Category:Wikipedia noticeboards ([7])
 9. Разговор со корисник:INkubusse/Администрација#Page protection ([8])
 10. 10,0 10,1 10,2 Википедија:Селска чешма (Википолитика)#Мислења за превод на „policy“ ([9])
 11. Разговор со корисник:INkubusse/Администрација#Naming conventions ([10])
 12. Разговор со корисник:INkubusse/Администрација#Notability ([11])
 13. Разговор со корисник:INkubusse/Администрација#Wikipedia style guidelines ([12])
 14. Разговор со корисник:INkubusse/Администрација#Utility templates ([13])
 15. Разговор со корисник:INkubusse/Администрација#Category:Wikipedia help templates ([14])