Каторга

Од Википедија — слободната енциклопедија
Цртеж на Александар Сочачевски; прикажана примена на окови во сибирските каторга кампови.

Каторга (руски: ка́торга) бил систем на казнен труд во Руската Империја[1] и Советскиот Сојуз. Затворениците биле испраќани во далечински казнени колонии, во големи ненаселени области на Сибир и Рускиот Далечен Исток, каде доброволци доселеници и работници никогаш не биле достапни во доволен број. Затворениците вршеле присилна работа под тешки услови.

Историја[уреди | уреди извор]

Затворениците во камп на Амурскиот пат, меѓу 1908 и 1913 година.

Каторга, категорија казна во рамките на судскиот систем на Руската Империја, имала многу од одликите поврзани со затворот во работниот логор: затворање, поедноставени установи (наспроти затворите) и принудна работа, обично вклучувана тешка, неквалификувана или полуквалификувана работа.

Камповите каторга биле основани во XVII век од страна на Алексис од Русија во ново освоените, недоволно населени области на Сибир и Рускиот Далечен Исток - региони кои имале малку градови или извор на храна. И покрај изолираните услови, неколку затвореници успешно избегале во населените места. Од овие времиња, Сибир се здобил со својата страшна конотација на казна, што било дополнително засилено со советскиот систем гулаг.

По промената на рускиот казнен закон во 1847 година, прогонството и каторгата станале вообичаена казна за учесниците во националните востанија во рамките на Руската Империја. Ова довело до зголемување на бројот на Полјаци испратени во Сибирската каторга. Овие луѓе станале познати во Полска како Сибиракс. Некои од нив останале таму, формирајќи полско малцинство во Сибир.

Најчестите занимања во камповите кампови биле рударството и работа со дрво. Забележителен пример била изградбата на патот за коли, Амур (Амурская колесная дорога), пофален како успех во организацијата на казнениот труд.

Во 1891 година Антон Чехов, рускиот писател и драматург, ги посетил населбите каторга на островот Сахалин на Рускиот Далечен Исток и напишал за условите таму во својата книга „Островот Сахалин. Тој ја критикувал кратковидоста и неспособноста на одговорните службеници што доведувало до лош животен стандард, губење на државни средства и намалување на продуктивноста. Александар Солженицинин, во својата книга за работни логори од времето на Советскиот Сојуз, „Архипелагот Гулаг, опширно го цитирал Чехов за да го илустрира огромното влошување на условите за живот на затворениците и огромното зголемување на бројот на луѓе испратени таму во советската ера, во споредба со каторга системот на времето на Чехов.

Петар Кропоткин, додека бил аѓутант на гувернерот на Трансбајкалија во 1860-тите, бил назначен да ја провери состојбата на затворскиот систем во областа; подоцна ги опишал своите откритија во неговата книга „Во руски и француски затвори“ (1887).

Значајни каторга[уреди | уреди извор]

Башкири водат осудени лица на Сибир, цртеж на Вилијам Ален, 1814 година.

Познати осудени лица во каторга[уреди | уреди извор]

Руски[уреди | уреди извор]

Украински[уреди | уреди извор]

Грузија[уреди | уреди извор]

Полски[уреди | уреди извор]

Збогум за Европа, од Александар Сочачевски

Советско време[уреди | уреди извор]

По Руската револуција во 1917 година, рускиот казнен систем го презеле болшевиците, кои на крајот ја трансформирале каторгата во логорите Гулаг.

Во 1943 година повторно бил воведен „каторга трудот“ (каторжные работы) како посебен, строг вид на казна. Првично бил наменет за нацистички соработници, но и други категории политички затвореници (на пример, припадници на депортирани народи кои избегале од егзил), исто така, биле осудени на „каторга труд“. Затворениците осудени на „каторга труд“ биле испраќани во гулаг логорите со најсуров режим, а многу од нив починале.[2]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Russian History Архивирано на 28 ноември 2018 г., Bucknell University, 2008.
  2. „ГУЛАГ: общие сведения | Репрессии и пенитенциарная система в СССР“ [Gulag: general information | Repression and the prison system in the USSR]. Архивирано од изворникот на 2009-04-19.

За понатамошно читање[уреди | уреди извор]

  • Daly, Џонатан W. Autocracy под Опсада: Безбедност Полицијата и Опозицијата во Русија, 1866-1905 (1998).

Надворешни врски[уреди | уреди извор]