Калифатско движење

Од Википедија — слободната енциклопедија
Активисти на Калифатското движење водат поворка

Калифатско движење, познато и како индиско-муслиманско движење (1919–24) — панисламистичка политичка протестна кампања што ја започнале муслиманите од британска Индија предводени од Шаукат Али, Маулана Мухамед Али Аухар, Хаким Ајмал Кан,[1][2] и Абул Калам Азад [3] за да го вратат калифатот на Османлискиот Калифат, кој се сметал за водач на сунитските муслимани, како делотворна политичка власт. Тоа било протест против санкциите поставени врз калифатот и Османлиската Империја по Првата светска војна со Договорот од Севр .[4]

Движењето пропаднало до крајот на 1922 година кога Турција добила поповолна дипломатска позиција и се придвижила кон секуларизмот. До 1924 година Турција едноставно го укинала калифатот.[5]

  1. Hussain, Intezaar. Ajmal e Azam.
  2. Andrews, C.F. Hakim Ajmal Khan.
  3. Khilafat movement | Indian Muslim movement | Britannica.com
  4. http://www.nationalgeographic.com
  5. Gail Minault, The Khilafat Movement: Religious Symbolism and Political Mobilization in India (1982).