Прејди на содржината

Караколско општество

Од Википедија — слободната енциклопедија
Членови на Караколското општество

Општеството Каракол (турски: Karakol Cemiyeti ), била турска тајна организација за разузнавање која се борела на страната на Турското национално движење за време на Турската војна за независност . Формирана во ноември 1918 година, таа одбила да се спои со Здружението за одбрана на правата на Анадолија и Румелија под раководство на Мустафа Кемал Ататурк . Неговото раководство било обезглавено по изборите на Големото национално собрание на Турција во 1920 година, што довело до негово конечно распуштање во 1926 година.