Турски парламентарни избори (1920)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Турски парламентарни избори 1920
Османлиско Царство
1919 ←
1920 → 1923
422 пратенички места на Големо национално собрание
212 места потребни за мнозинство

Избран за Претседател на Собрание

Мустафа Кемал Ататурк
ЗОПАР

Во Отоманската империја се одржале парламентарни избори во 1920 година со цел да се изберат делегати на новото Големо национално собрание.[1] На изборите доминирала Здружение за одбрана на правата на Анадолија и Румелија (турски: Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti), која се состоела од националистички локални групи кои протестирале против сојузничката окупација на Турција.

Позадина[уреди | уреди извор]

Откако Истанбул бил окупиран, водачот на Турското национално движење Мустафа Кемал испратил телеграми до покраинските власти и армиските команданти на 19 март наредувајќи им да одржат избори за Големо национално собрание.[1]

Последици[уреди | уреди извор]

По изборите, новото Големо национално собрание се состанало во Анкара на 23 април 1920 година, со Мустафа Кемал Ататурк како претседател.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Weiner, Myron; Özbudun, Ergun (1987). Competitive Elections in Developing Countries. Duke University Press. стр. 336. ISBN 0-8223-0766-9.
  2. Dilip Hiro (2009) Inside Central Asia: A Political and Cultural History of Uzbekistan, Turkmenistan, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkey, and Iran, Penguin