Отомански парламентарни избори (1919)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Парламентарни избори се одржале во Отоманската империја во 1919 година и биле последните официјални избори одржани во Империјата. [1] Поради недостигот на политички партии, на изборите доминирале Здружение за одбрана на правата на Анадолија и Румелија (турски: Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti), која се состоела од националистички локални групи кои протестирале против сојузничката окупација на Турција.

Последици[уреди | уреди извор]

Новоизбраниот Парламент се состанал во Истанбул (спротивно на Протоколот на Амасија, кој повикувал на негово заседавање надвор од Истанбул) на 12 јануари 1920 година. Сепак, неговото одобрување на Мисак и Мили (Национален пакт) со турските револуционери во Анкара довело до сојузничките сили да го окупираат Истанбул на 16 март. Неколку пратеници биле уапсени и депортирани. Султан Мехмед Шести го распуштил парламентот на 11 април.[1]

По ова, сојузниците не дозволиле формирање на нови османлиски влади за поддршка на турските револуционери, што значело дека османлиските службеници кои учествувале во владата по 11 април 1920 година соработувале со сојузниците против владата на Анкара.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Hasan Kayalı (1995) "Elections and the Electoral Process in the Ottoman Empire, 1876-1919" International Journal of Middle East Studies, Vol. 27, No. 3, pp 265–286