Договор од Анкара (1921)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Француско-турски пакт 1921 година (Договор од Анкара)
Договор од Севр на граница меѓу Турција и Сирија, 1920 година

Договорот од Анкара (1921) (турски: Ankara Anlaşması; француски: Traité d'Ankara) бил потпишан на 20 октомври 1921 година[1] во Анкара помеѓу Франција и Големото национално собрание на Турција, завршувајќи ја Француско-турската војна.

Потписници се францускиот дипломат Анри Франклин-Бујон и турскиот министер за надворешни работи Јусуф Кемал-бег. Врз основа на условите на договорот, Французите го признале крајот на Француско-турската војна и отстапиле големи области на Турција. Сепак, другите француски единици во Турција не биле засегнати, за возврат на економски отстапки од Турција. За возврат, турската влада го признала францускиот империјален суверенитет над Сирија. Договорот бил регистриран во Серијата на договори за Лигата на нации на 30 август 1926 година.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. "Ankara, Treaty of" in The New Encyclopædia Britannica. Chicago: Encyclopædia Britannica Inc., 15th edn., 1992, Vol. 1, p. 423.
  2. League of Nations Treaty Series, vol. 54, pp. 178-193.