Прејди на содржината

Жил Пјер Рамбир

Од Википедија — слободната енциклопедија
Жил Пјер Рамбир

Жил Пјер Рамбир (фр. Jules Pierre Rambur), (21 јули 1801 - 10 август 1870) бил француски ентомолог.

Рамбир е роден во Шинон, Ендр и Лоара, Франција. Ги проучувал инсектите на Корзика и Андалусија. Автор е на делото „Природознание на инсектите“ (Histoire naturelle des insectes, 1842). Починал во Женева, Швајцарија.

Објавени дела[уреди | уреди извор]

  • „Каталог на пеперутките и мрежокрилните инсекти на островот Корзика“ (Catalogue des lépidoptères insectes Néuroptères de l’île de Corse, 1832)
  • „Ентомолошка фауна на Андалусија“ (Faune entomologique de l’Andalousie, два тома, 1837-1840)
  • „Природознание на инсектите“ (Histoire naturelle des insectes) (дел од делото „Проследување на Бифон“ (Suites à Buffon, 1842))
  • „Систематичен каталог на пеперутките на Андалусија“ (Catalogue systématique des Lépidoptères de l’Andalousie, 1858-1866)

Извори[уреди | уреди извор]

Jean Gouillard (2004). Histoire des entomologistes français, 1750-1950. Édition entièrement revue et augmentée. Boubée (Paris) : 287 стр. Jean Lhoste (1987). Les Entomologistes français. 1750-1950. INRA Éditions.