Прејди на содржината

Граѓанска војна во Родезија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Граѓанска војна во Родезија
Втора Чимуренга
Војна за ослободување на Зимбабве

Геополитичката ситуација по независноста на Ангола и Мозамбик во 1975. Родезија е обележана со зелена боја, државите кои дале поддршка на националистичките герили се обележани со црвена боја, а државите сојузнички на Родезија, Јужна Африка и Југозападна Африка (денешна Намибија), се обележани со сина боја.
Датум 4 јули 1964 – 12 декември 1979
Место Родезија, Замбија, Мозамбик
Исход Ланкастерхауска конференција во 1979 година, меѓународно признаена независност на Република Зимбабве
Завојувани страни
Родезија Родезија
(до 1 јуни 1979)

Зимбабве-Родезија
(од 1 јуни 1979)
Поддршка од:
Јужна Африка
Португалија Португалија
(до 1974)


ФОЗ
(од март 1978)

ЗАНЛА (ЗАНУ)
Мозамбик ФРЕЛИМО[1](до 25 јуни 1975)
Мозамбик Мозамбик (од 25 јуни 1975)
Поддршка од:
Кина[2]
Либија
Танзанија[3]

ЗИПРА (ЗАПУ)[4]
МК (АНК)[4]
Поддршка од:
СССР СССР[2]
Замбија Замбија
Куба Куба[2]
Источна Германија Источна Германија[2]


ФОЗ
(до март 1978)

Команданти и водачи
Родезија Ијан Смит

Родезија П. К. ван дер Бил
Родезија Питер Волс
Епископ Ејбел Музорева
Ндабанинги Ситхол
(од март 1978)[5]
Џејмс Чикерема
(од март 1978)[5][6]

Херберт Читепо
(до 1975)

Џозаја Тонгогара
Роберт Мугабе
Ндабанинги Ситхол (до 1975)
Едгар Текере
Соломон Мужуру
Мозамбик Самора Машел


Џошуа Нкомо
Џејмс Чикерема
(до октомври 1971)[6]
Џејсон Мојо
Лукаут Масуку
Думизо Дабенгва
Оливер Тамбо
Џо Слово

Сила
1979:[7]
10,800 редовна војска
15,000 резервисти
8,000 полицајци
19,000 полициски резервисти
1979:[8]
25,500 герили

1979:[7]
20,000 герили

Жртви и загуби
Убиени 1,361 членови на родезиските безбедносни сили Убиени 10,000+ герили
468 белци
7,790 црнци[9]

Граѓанска војна во Родезија позната и како Втората Чимуренга или како Војна за ослободување на Зимбабве — граѓанска војна која што се одвивала од јули 1964 до декември 1979 година[n 1] во непризнаената држава Родезија (подоцна Зимбабве-Родезија).[n 2][20] Оваа граѓанска војна претставувала конфликт помеѓу три сили една против друга: родезиската влада, под водство на Ијан Смит (подоцна владата на Зимбабве-Родезија под водство на епископот Ејбел Музорева), Националната африканска ослободителна армија на Зимбабве, военото крило на Африканскиот национален сојуз на Зимбаве на Роберт Мугабе и Народната револуционерна армија на Зимбабве на чие чело стоел Џошуа Нкомо.

 1. Norman 2003, стр. 65
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име newsatelier.
 3. From liberation movement to government: ZANU and the formulation of the foreign policy of Zimbabwe, 1990. Page 284
 4. 4,0 4,1 Thomas 1995, стр. 16–17
 5. 5,0 5,1 Smith 1997, стр. 249–252
 6. 6,0 6,1 Grundy, Trevor (30 March 2006). „Death of a hero: James Chikerema 1925–2006“. The Zimbabwean. Архивирано од изворникот на 2013-05-13. Посетено на 20 October 2011.
 7. 7,0 7,1 Lohman & MacPherson 1983, Synopsis
 8. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име endingwar.
 9. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име fall.
 10. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име binda38.
 11. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име cilliers4.
 12. Smith 1997, стр. 100–106
 13. Sibanda 2005, стр. 104
 14. Sellström 1999, стр. 337
 15. Moorcraft & McLaughlin 2008, стр. 37
 16. Williams & Hackland 1988, стр. 50
 17. „Rhodesia reverts to British rule“. London: BBC. 11 December 1979. Посетено на 26 September 2011.
 18. Palley 1966, стр. 742–743
 19. Smith 1997, стр. 305
 20. Stearns 2002, стр. 1069


Грешка во наводот: Има ознаки <ref> за група именувана како „n“, но нема соодветна ознака <references group="n"/>.