Прејди на содржината

Википедија:ВикиПроект Философија

Од Википедија — слободната енциклопедија


ВикиПроект Философија
е ВикиПроект за
статии поврзани со филозофијата.
63 статии на Македонски
Главна статија · Категорија · Поимник · Портал Категории · Избрана содржина · Индекс на поими

Добре дојдовте[уреди извор]

Лого на википроектот „Философија“
Лого на википроектот „Философија“
Неколку википедијанци, многумина студенти по философија го создаваат овој проект, чија цел е проширување на сите статии во доменот на филозофијата, како биографии и опис на философски дела, така и општи статии за филозофски традиции, институции и случувања. Ако сте заинтересирани да се вклучите во овој проект, слободно дадете ги своите коментари на страницата за разговор на проектот, станете активен член на проектниот тим или едноставно дадете придонес во уредувањето на статиите и информациите од оваа област.

Цели и насоки[уреди извор]

Проектот се стреми кон остварување на неколку главни цели:
 • отворање на нови биографски статии и проширување на веќе-постоечките (на пр. Аристотел)
 • отворање на нови статии поврзани со делата и учењата на соодвените мислители (на пр. Држава (Платон))
 • проширување, систематизирање и отпочнување на статии поврзани со одредени философски традиции, правци и учења (на пр. егзистенцијализам, платонизам и сл.)
 • категоризирање на сите статии поврзани со философија

Хеленистичко-римска филозофија[уреди извор]

 • Филозофи:
 1. Епикур
 2. Лукретиј Кар
 3. Зенон од Китион
 4. Клеант
 5. Поседониј
 6. Панетеј
 7. Хризип
 8. Сенека Помладиот
 9. Епиктет
 10. Марко Аврелиј
 11. Кикерон
 12. Тимон
 13. Теофраст
 14. Плотин
 15. Порфириј
 16. Јамблих
 • Школи:
 1. Епикуризам (Епикурејство ?)
 2. Стоицизам
 3. Ликеј
 4. Академија (Платон)
 • Поими:
 1. Адиафора
 2. Апатеја
 3. Апонија
 4. Апеирон
 5. Архе
 6. Арете
 7. Атараксија
 8. Докса
 9. Епистеме
 10. Епохе
 11. Етос
 12. Евдајмонија
 13. Хеносис
 14. Хексис
 15. Хиле
 16. Хипокаименон
 17. Каталепсис
 18. Логос
 19. Мимесис
 20. Усија
 21. Нус
 22. Патхос
 23. Фронесис
 24. Фисис
 25. Телос

Оценување[уреди извор]

Во склоп на проектот постои и системот за оценување карактеристичен за сите проекти. За начинот и критериумите на оценување погледнете ја помошната страница за оценување и класифицирање по важност и квалитет.

Статистика за ВикиПроект Философија
Статии по квалитет Статии по важност

Врвна

Висока

Средна

Ниска

? ? ? Вкупно
Избрана статија ИС 0 0 0 0 0 0
Добра статија ДС 0 0 0 0 0 0
класа
I
0 0 0 0 0 0
класа
II
2 1 0 0 0 3
класа
III
9 10 3 1 0 23
класа
IV
12 14 5 2 0 33
список 1 0 1 0 0 2
? ? ? 0 0 0 0 0 0
Вкупно 24 25 9 3 0 61
Обновете ги статистиките ()

Предлошки[уреди извор]