Прејди на содржината

Википедија:Арт хаус Карев

Од Википедија — слободната енциклопедија
ВикиПроект
„Образование“

Почнувајќи од 6 февруари 2023 година, во рамки на образовната програма биле обучени за работа на Википедија членовите на Арт хаус Карев, односно ученици од средното училиште Никола Карев, кои се дел од воншколската активност на професорката и ментор, Емилија Ристановска. Биле одржани повеќе средби, обуки и работилници, меѓу кои и работилницата на 5 април 2023 година во просториите на Јавна Соба во Скопје и учествуваа 10 ученици кои ја надополнуваат и збогатуваат Википедија на македонски јазик со рок музички групи и бендови од Македонија. Присутни беа: професорката и ментор Емилија Ристановска и Снежана Штрковска, а гости на работилницата беа: авторот на рок енциклопедијата Тошо Филиповски и основачот на музички регистар Васил Буралиев.

Резултати[уреди извор]

Следува список на нови и дополнети статии создадени и/или надополнети со текст од учениците:

 1. Лавиринт (музичка група)
 2. Од вратот надолу (музичка група)
 3. Соундгејт (музичка група)
 4. Џенерис (група)
 5. Верка (музичка група) – стино надополнување
 6. Т.Б. Трачери - ситни надополнување
 7. Георги Шарески квартет
 8. Бадмингтонс (музичка група)
 9. Ден за ден
 10. Фулиш грин
 11. Кисмет (музичка група)
 12. ПМГ колектив
 13. Хахаха
 14. Пиколомини (музичка група)‎
 15. Бастион (музичка група) - дополнување
 16. Инола Х
 17. Д.Н.О.
 18. Д'Далтонс – дополнета
 19. Дон Хуан (музичка група)
 20. Бла Бла Бла...
 21. Студени нозе‎
 22. Чиста околина
 23. Ласт експедишн
 24. Летечки пекинезери
 25. Фолтин - дополнување
 26. Калчр девелопмент (музичка група)
 27. Пу (музичка група)
 28. Бернајс пропаганда - дополнување
 29. Зденко Петровски
 30. Тошо Филиповски
 31. Леб и сол (музичка група) - дополнување
 32. Зоран Костиќ (музичар)
 33. Уликс (музичка група)
 34. [[]]