Ватрослав Јагиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Vatroslav Jagić (1877)

Хрватот Ватрослав Јагиќ (6 јули 1838 - 5 август 1923 ) — еден од најголемите слависти воопшто во XIX и XX век, долгогодишен професор по словенска филологија во Одеса, Берлин, Петербург и Виена, автор на многубројни славистички студии и изданија на стари словенски текстови и основач и издавач на славистичкото списание „Архив за словенска филологија” во Виена, како и на незавршената „Енциклопедија на словенската филологија”.

Јагиќ беше наклонет кон посебноста на македонскиот јазик и тоа и јавно го изрази во една своја статија во виенскиот весник „Die Freie Presse” [1], којашто предизвика остра реакција на Балканот, особено во Белград. Му беше професор на Крсте Петков Мисирков.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Христо Андонов - Полјански, Македонското прашање, Култура, Скопје, 1990, 130